Koruzni kruh z drožmi – vir zdravja

Koruzni kruh z drožmi

Naši predniki so včasih pekli kruh z drožmi, ker kvasa, kot ga poznamo danes, niso imeli. Lahko pa bi rekli, da so droži neke vrste domači ali divji kvas, ki ga lahko pripravi vsak, ki ima pri roki moko in vodo. Po nekaj dneh so droži pripravljene in kruh že lahko zamesite. Tokrat smo za vas pripravili recept za koruzni kruh z drožmi. Recept je preprost, a kruh boste lahko poskusili šele po približno 24 urah.

Koruzni kruh z drožmi

Ste vedeli, da koruza izhaja iz Mehike in da je med najbolj razširjenimi žiti na svetu, takoj za rižem in pšenico. Koruzni kruh je bolj zdrav kot navadni pšenični kruh, saj vsebuje več beljakovin, vitamine B skupine, vitamin C in E, kalij, fosfor, magnezij, vlaknine in veliko sladkorja. Značilno rumeno barvo koruzni moki daje kriptoksantin, ki je tudi zelo močan antioksidant in krepi naš imunski sistem. Koruzni kruh samo iz koruzne moke boste težko pripravili, saj se bo sesipal, ker moka ne vsebuje glutena, a v receptu za koruzni kruh z drožmi bo tudi moka z glutenom, zato ne bo primeren za vse, ki ste intolerantni na gluten.

Nimate matičnih droži, pa bi vseeno radi pekli koruzni kruh z drožmi?

V tem primeru boste prvič kruh lahko spekli v roku enega tedna. Priprava matičnih droži je zelo preprosta, za pripravo boste potrebovali čist steklen kozarec, rženo moko (ta je najbolj primerna, ker vsebuje veliko encimov, ki spodbujajo proces nastajanja domačega kvasa) in vodo. Prvi dan pripravite v kozarec 50 g ržene moke in 50 ml mlačne vode, dobro premešajte in pokrite. Na toplem bodo v 24 urah začeli nastajati mehurčki in takrat spet vmešate 30 g ržene moke in 30 ml vode in tako dodajate moko in vodo vsak naslednji dan. Po nekje 6 dneh že lahko uporabite pripravljene droži za peko. Kako boste vedeli, kdaj jih nahraniti, vedno takrat, ko se mehurčki spustijo. Zdaj, ko imate matične droži pripravljene, je čas za koruzni kruh z drožmi.

Koruzni kruh z drožmi – sestavine:

Za pripravo droži za peko potrebujete:

 • 50 g bele moke
 • 50 g vode
 • 50 g matičnih droži

Sestavine za pripravo testa:

 • približno 3 dl mlačne vode
 • 150 g droži
 • 160 g koruzne moke
 • 300 g bele moke
 • 2 čajni žlički soli oz. po okusu

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za peko kruha:

 • večja posoda za pripravo testa
 • kuhalnico
 • kuhinjsko krpo ali živilsko folijo
 • papir za peko
 • pekač
 • pečica

Koruzni kruh z drožmi – postopek priprave testa in peka:

1. Najbolje bo, da večer pred peko kruha pripravite droži za peko in sicer tako, da zmešate moko, mlačno vodo in matične droži skupaj. Preko noči se bodo droži podvojile in priprava testa za koruzni kruh z drožmi se bo lahko začela.

2. Testo zamesite tako, da v večjo posodo pripravite mešanico koruzne in bele moke, dodate vodo in sinoči pripravljene droži, vse skupaj dobro pregnetete, pokrite s kuhinjsko krpo ali folijo in pustite približno pol ure, da poteče avtoliza.

3. Po pol ure dodajte še sol in še enkrat dobro pregnetite. Posodo s testom pokrijete s kuhinjsko krpo ali folijo in ga vzhajajte približno 2 uri.

4. Na vsake pol ure testo raztegnite in pregnetite, skupno 4-krat. Po vsakem postopku testo vrnite v posodo in ga pokrite.

5. Po zadnjem gnetenju pa testo spet vrnite v posodo in pokrite ter vzhajajte še približno 6 ur na sobni temperaturi.

6. Nadaljujte, ko je testo vzhajano oz. se je skoraj podvojilo in se po rahlem dotiku s prstom, odtis počasi vrača v prvotni položaj. Vzhajano testo previdno prevrnite na rahlo pomokan delovni pult in ga spet razvlecite ter prepognete na križ. Testo obrnite in nežno spodvihajte, da ustvarite površinsko napetost na hlebčku.

8. Hlebček pokrijte s krpo in pustite približno 15 minut. Ko gluten v testu popusti, ponovno spodvihate testo in okrepite napetost površine hlebčka. Potem obrnete hlebček v košarico za vzhajanje kruha, ki ste jo predhodno obložili s pomokano krpo, najbolje, da pomokate z riževo moko, ki nase ne veže glutena. Hlebček pokrijete s krpo in pustite vzhajati še približno 2 uri na sobni temperaturi.

9. Ko je testo vzhajano, ga previdno obrnete na pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko, ga zarežete in položite v ogreto pečico na 240 °C. Po petih minutah temperaturo znižajte na 220 °C in pecite še približno 30 minut. Čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate, to pomeni, da bo čas vaše peke lahko nekaj minut krajši ali pa daljši.

10. Pečen koruzni kruh z drožmi ima votel zvok ob trkanju po dnu. Položite ga na kovinske rešetke, da se bo enakomerno ohladil na zraku. V ohlajen kruh pa le z veseljem zarežite in okusite to koruzno sladkobo.

Verjamemo, da vam bo koruzni kruh z drožmi všeč in da ga boste še večkrat spekli.

Dober tek!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.