Emajlirana posoda je zelo trpežna

Emajlirana posoda je kuhinjska posoda, ki je prevlečena z emajlom. Emajlirana posoda nastane s postopkom emajliranja, ki je postopek spajanja stekla v prahu s podlago z žganjem, običajno med 750 in 850 stopinjami Celzija. Prah se stopi in prelije v stekleno prevleko, ki se nato strdi in ustvari gladek in trpežen zaključek. Obstajata dve vrsti emajla: stekleni in porcelanski. Stekleni emajl je narejen iz stekla v prahu, porcelanski emajl pa iz fino zmletih keramičnih delcev. Obe vrsti emajla se lahko nanašata na kovino, vendar se steklasti emajl pogosteje uporablja na jeklu, medtem ko se porcelanski emajl pogosteje nanaša na lito železo. Emajlirana posoda je zelo odporna proti madežem in praskam, poleg tega pa prenese tudi visoke temperature. Zato je idealna za uporabo v kuhinji, kjer se lahko uporablja za kuhanje in shranjevanje hrane. Emajlirano posodo je tudi enostavno čistiti, saj je neporozna in ne vpija vonjav ali okusov. Pri uporabi emajlirane posode je treba upoštevati nekaj stvari. Prvič, pomembno je, da se izogibate nenadnim temperaturnim spremembam, saj lahko zaradi tega emajl poči. Drugič, kisla živila kot je na primer paradižnik, lahko sčasoma spremenijo barvo emajla. In končno, emajlirane posode ne smete uporabljati na odprtem ognju, saj lahko visoke temperature poškodujejo premaz. Emajlirana posoda je odlična izbira za kuhinjo, saj je trpežna, enostavna za čiščenje in je videti odlično. Poleg tega je odličen način za barvno popestritev kuhinjskega dekorja.

Emajlirana posoda

Prednosti emajlirane posode

Kuhinjska posoda iz emajliranega litega železa ali jekla je trpežna, enakomerno se segreva in dobro ohranja toploto, zato je idealna izbira za kuhanje. Emajlirano posodo je tudi enostavno čistiti. Je odlična izbira za domače kuharje in profesionalne kuharje. Zaradi enakomerne porazdelitve in ohranjanja toplote je idealna za počasi kuhane jedi kot so enolončnice, zaradi gladke površine pa je odlična tudi za cvrtje in pečenje. Če želite nadgraditi svojo zbirko posode ali preprosto želite najboljše orodje za kuhinjo, je emajlirana posoda odlična izbira.

Čiščenje emajlirane posode

Pri čiščenju emajlirane posode se izogibajte uporabi abrazivnih čistil ali čistilcev. Ti lahko poškodujejo emajl in ga naredijo bolj dovzetnega za madeže in obrabo. Namesto tega uporabite mehko gobo ali krpo in blago čistilno sredstvo. Če so madeži trdovratni, lahko predmet pred čiščenjem namočite v toplo milnico. Za najboljše rezultate emajlirano posodo po čiščenju vedno sperite in posušite.

Nasveti za kuhanje z emajlirano posodo

Pri emajlirani posodi obstaja nekaj nasvetov in trikov, ki vam lahko pomagajo kar najbolje izkoristiti vašo posodo. Najprej in predvsem, preden vanjo dodate hrano, vedno segrejte posodo. Tako boste zagotovili enakomerno kuhanje in preprečili prijemanje. Poleg tega pri kuhanju z emajlirano posodo uporabljajte zmerno toploto; prevelika toplota lahko povzroči, da emajl razpade in se v hrano sprostijo škodljive kemikalije. Pri čiščenju emajlirane posode se izogibajte uporabi abrazivnih drgnjenj ali čistil; namesto tega uporabljajte blaga mila in gobice. S pravilno nego vam bo služila še vrsto let!

Koliko časa zdržijo emajlirane posode?

Emajlirana posoda je znana po svoji trajnosti. Ob ustrezni negi lahko emajlirani lonci in ponve zdržijo več generacij. Vendar se tudi pri najboljši posodi sčasoma pokažejo znaki obrabe. Če se sprašujete, kako dolgo bo vaša emajlirana posoda zdržala, upoštevajte nekaj stvari. Najprej je treba opozoriti, da vsa emajlirana posoda ni enaka. Nekatere blagovne znamke uporabljajo bolj kakovostne materiale in tehnike izdelave kot druge. Na splošno pa lahko pričakujete, da bo večina emajlirane posode ob ustrezni negi zdržala več let. Eden največjih dejavnikov, ki vplivajo na življenjsko dobo emajlirane posode, je način njene uporabe. Če emajlirano posodo pogosto uporabljate na visoki temperaturi ali dlje časa, se bodo znaki obrabe verjetno pokazali prej kot pri redki uporabi. Poleg tega lahko z uporabo grobih čistil ali blazinic za drgnjenje poškodujete emajlirano prevleko in skrajšate njeno življenjsko dobo.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja