Sadni kruh naših babic je vedno dišal za praznike

Sadni kruh naših babic se je na mizi obvezno pojavil ob božiču, ponekod pa tudi ob drugih velikih praznikih in je bil simbol obilja ter družinske povezanosti, skrb naših babic do družine. Pripravljale so ga iz sadja in oreščkov, ki so ga imele pri roki doma. Sadni kruh naših babic se je zato od pokrajine do pokrajine razlikoval. Sami ga lahko naredite po lastnem okusu, ker se raznovrstno suho sadje danes dobi prav povsod v trgovinah in na spletu ter pri kmetih.

Sadni kruh naših babic: pripomočki in sestavine

Sadni ali božični kruh zahteva malo več dela in izkušenj, veliko ljubezni pa nekaj potrpežljivosti, potem bo super uspel. Tovrstni recepti so različni in vsebujejo tudi modernejše različice, mi pa predstavljamo originalen recept, kot so ga uporabljale naše babice, ki določenih sestavin niso imele.

Za sadni kruh naših babic boste potrebovali naslednje pripomočke:

 • skledo za mešanje,
 • 2 skledi za namakanje sadja,
 • cedilo,
 • 2 skledi za kuhanje sadja,
 • pekač.

Za sadni kruh naših babic potrebujete naslednje sestavine:

 • 1 kg ostre moke,
 • 1 kg gladke moke,
 • 14 g suhega kvasa (ali 40 g svežega kvasa),
 • 1,4 l tople vode,
 • 120 ml toplega sojinega, riževega ali mandljevega mleka,
 • 0,5 kg suhih hrušk,
 • 0,5 kg jabolčnih krhljev,
 • 250 g suhih sliv,
 • 250 g suhih fig,
 • 250 g rozin,
 • 100 g narezanih orehov,
 • cimet,
 • klinčki.

Najbolje se sadni kruh naredi iz pol gladke in pol ostre moke. Največkrat se uporabi pšenična ali pirina moka. Po želji lahko uporabite tudi kakšno drugo vrsto moke, če vam tako ustreza.

Sadje lahko uporabite eno ali več vrst, katero pač imate pri roki in je dosegljivo, lahko zamenjate tudi s kakšno drugo vrsto sadja, če vam bolj ustreza. Pogosto imajo sušeno sadje ljudje doma, ko ga poberejo z dreves in posušijo, kot so to imele naše babice. Če imate težave s telesno težo ali sladkorno, potem oreščke in suho sadje iz recepta izpustite ter nadomestite s svežimi jabolki.

Sadni kruh naših babic: postopek – priprava sadja

Sadni kruh naših babic je res božanska jed. Priprava traja malo dlje, saj  gre za zahtevnejši recept. Vsekakor se zanj splača potruditi za praznike, saj je taka sladica polepša vsak praznik.

Naš recept je usmerjen v bolj zdravo smer, da ne zakisa telesa in ne obremeni trebušne slinavke s preveč sladkorjev in maščobe. Spada med bolj zdrave sadne kruhe, kot so jih delale naše babice.

Za sadni kruh naših babic boste najprej morali namočiti suho sadje. Posebej namočite v navadno vodo hruške in jabolka, posebej pa suhe slive, rozine in fige. Če imate težave s sladkorji ali ste diabetik, uporabite zgolj sveža jabolka, ki pa jih raje naribajte surova takrat, ko boste pekli kruh. Pustite suho sadje stati v vodi preko noči.

Nekateri so sadje namakali v rumu ali domačem žganju in tudi v pomarančnem soku. Če želite, lahko tako naredite. Za bolj zdrav kruh pa priporočamo, da se sadje namoči v vodo. To bo ustrezalo tudi tistim, ki alkohola ne uživate.

Naslednji dan odcedite sadje. Če želite, lahko vodo, v kateri se je sadje namakalo, pustite za kasneje, ko boste delali testo. Če pa želite manj sladko sladico za diabetike, potem sledite našemu receptu. Če imajo slive koščice, jih odstranite.

Nato dajte sadje v posodo, zalijte z nekaj vode in ga skuhajte le toliko, da bo malo mehko. Ne sme biti preveč surovo in ne preveč mehko. Po nekaj minutah ga poskusite. Če je gotovo, ga odcedite. Posebej pa kuhajte hruške in jabolka ter posebej ostalo sadje.

Ponekod so v kruh dodajali še nasekljane orehe. Orehi so sicer zdravi a težki za prebavo in zelo mastni, skupaj s sadjem lahko povzročijo precejšno obremenitev za telo, taka energijska bomba je dejansko v redu le, če se boste po njej intenzivno gibali, zato bi bili primerni za težke fizične delavce ali športnike in rekreativce.

Sadni kruh naših babic: postopek – priprava kruha

Za sadni kruh naših babic smo že pripravili sadje, zdaj moramo pripraviti še testo za kruh. Vse sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo. Najprej v posodo dajte obe vrsti moke, nekaj cimeta, mletih klinčkov in kvas ter nasekljane orehe, če jih boste uporabili.

Nato ulivajte toplo vodo in postopoma mešajte z navadno kuhalnico 3 minute. Vlijte še mleko in premešajte. Če mleka nimate, bo voda zadostovala. Nastala bo lepljiva zmes, ki jo pustite stati 1 uro kar v posodi. Posodo pokrijte z debelo kuhinjsko krpo, saj mora biti topla, da začne kvas delovati. Kruh bo vzhajal na približno dva kratno velikost.

Ko je testo eno uro vzhajalo, vanj vmešajte še sadje, ki ga prej narežete na lističe ali kocke. Oblikujte dve štruci, lahko s pomočjo moke in ju pustite stati na pomokani površini še 10 minut, da dodatno vzhajata.

Med tem vklopite navadno pečico na 180 °C. Pekač lahko prej ogrejete.

V pekač položite obe štruci, ki ju nato pečete 1 uro. Ko je pečeno, to lahko preverite tako, da v testo zabodete zobotrebec in če je čist, je pečeno, potem vzamete štruci iz pekača in ju spustite, da se ohladita. Lahko ju pokrijete s kuhinjsko krpo, da bo skorja mehkejša.

Nekateri sadni kruh še posipajo s sladkorjem. Če nimate težav s tem, potem lahko, drugače raje odsvetujemo, kot tudi zaradi prevelike telesne teže.

Katere so sestavine za sadni kruh naših babic?

Za sadni kruh naših babic potrebujete ostro in gladko moko, kvas, vodo, rastlinsko mleko, orehe, suho sadje ali samo sveža jabolka za diabetike, začimbe po okusu, kot sta cimet in klinčki.

Ali je sadni kruh naših babic težko narediti?

Sadni kruh naših babic zahteva malo več časa, do 2 uri in spada med zahtevnejše recepte, ki pa ga z malo truda in nekaj vaje z lahkoto naredite. Splača se potruditi, ker je rezultat izjemen.

Ali je sadni kruh naših babic primeren za diabetike?

Zavedati se je treba, da so ta sadni kruh s sadjem in oreščki, mlekom ter maslom včasih jedli ljudje, ki so veliko fizično delali, zato so vse te silne kalorije in sladkorje ter maščobo porabili z delom. Danes pa ni več tako, zato je treba za diabetike in tiste, ki imate težave s sladkorji, narediti kruh s svežimi jabolki brez oreščkov in suhega sadja, pa bo ravno tako super. Ne dodajajte nobenega sladkorja, saj ga sadje, pšenica in oreščki vsebujejo dovolj. Vemo, da je danes sladkorna bolezen resen nacionalni problem, zato se trudimo s tem receptom pomagati ljudem, da bi jedli bolj zdravo in okusno.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja