Odličen recept za kruh brez gnetenja, ki vedno uspe

Kruh brez gnetenja je idealna rešitev za poceni, svež in hitro narejen kruh po lastnem okusu. Zanj boste potrebovali samo slabi 2 uri in to čisto brez napora. Slasten kruh brez gnetenja je tako preprosto narediti, da ga zna vsak, potrebujete le dva preprosta pripomočka in navadno pečico. Večinoma smo doma in lahko kruh pripravimo mimogrede. Potem nam ni treba hoditi velikokrat v trgovino po svež kruh, hkrati pa vemo, da ne vsebuje ničesar škodljivega, kot so na primer konzervansi, živalske beljakovine ali preveč soli in sladkorjev.

Kruh brez gnetenja: pripomočki in sestavine

Za kruh brez gnetenja boste potrebovali naslednje pripomočke:

  • skledo za mešanje,
  • kuhalnico ali mešalnik,
  • pekač s pokrovom ali aluminijasto folijo,
  • pečico.

Za kruh brez gnetenja potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 kg moke,
  • 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega kvasa),
  • 740 ml tople vode ali mineralne vode,
  • 60 ml toplega sojinega, riževega ali mandljevega mleka,
  • 2 žlici semen: lan, sezam, chia, sončnična semena, nasekljani mandlji ali orehi.

Za kruh brez gnetenja svetujemo uporabo grobe moke, pšenično ali pirino, za še boljšo prebavo pa lahko dodate še otrobe. Groba moka in otrobi pospešujejo prebavo in gluten z moke se ne bo tako lepil na črevesje ter ožilje. Če imate možnost, je najbolje, da kupite električni mlin na kamen ter zrna pšenice ali pire sproti meljete sami. Naredite lahko bolj fino ali grobo moko, kakor boste mlin nastavili.

Sveže mleta moka ima izjemen efekt na zdravje. Včasih so ljudje v mlinih mleli moko na 3 tedne in jo porabili, kajti po treh tednih začne izgubljati biološke vrednosti, kar ve danes le malo ljudi.

Kruh lahko naredite tudi tako, da uporabite pol pšenične moke in pol kakšne druge, tako dobite mešan kruh. Uporabite lahko na primer ovseno moko, ajdovo, koruzno, rženo, konopljino in še kakšno po želji. Najmanj glutena ima gotovo ovsena moka medtem, ko ga ajdova in koruzna moka sploh nimata, saj nista žiti.

Verjetno ste opazili, da v našem receptu za kruh brez gnetenja ni soli in sladkorja, ki ju ne uporabljamo zaradi ohranjanja zdravja. Žita in ostale sestavine vsebujejo dovolj soli in sladkorjev, da dodajanje le-tega ni potrebno. Če pa že želite, pa uporabite mehurjasto halogo, alge, Sečoveljsko ali himalajsko sol, česar dodate ščepec ali dva. Namesto sladkorja pa dodajte raje kavno žličko medu, trsni sladkor ali javorjev sirup za vegane.

Svetujemo tudi uporabo rastlinskega mleka, ker je topno v vodi in krvi, zato ne povzroča težav v prebavi. Poljubno lahko količine prepolovite za manj kruha ali povečate za več hlebcev oziroma štruc.

Pekač je lahko glinen, steklen, kovinski ali silikonski, vsi so v redu, najboljši pa je glinen. Pečica je lahko na elektriko ali drva, slednja je bistveno boljša od električne in je kruh božanski. Pečete lahko tudi v krušni peči ali kaminu, če je tako narejen.

Postopek za kruh brez gnetenja

Vse sestavine za kruh brez gnetenja naj bodo segrete na sobno temperaturo, ko jih daste v posodo, kjer jih nato s kuhalnico ali mešalnikom zmešate med seboj. Najprej v posodo dajte moko, kvas in semena ter jih dobro zmešajte.

Nato ulivajte še vodo in postopoma mešajte. Dodajte še mleko ter zopet premešajte. Pri tem pazite, da bosta voda in mleko topla in ne preveč vroča. Če mleka nimate namesto mleka dodajte kar vodo. Za bolj rahel kruh je lahko tudi mineralna.

Če mešate na roke, traja največ 5 minut medtem, ko če mešate z mešalnikom, pa največ 1 minuto. Dobili boste gosto in lepljivo zmes, kar je v redu.

Nato zmes pustite stati 1 uro v posodi, v kateri ste jo zmešali. Posodo pokrijte z debelo kuhinjsko krpo, da se ne ohladi in zaradi toplote, ki sta jo povzročila voda ter mleko, začne kvas delovati. Kruh brez gnetenja  bo tako delno vzhajal. Iz izkušenj vemo, da je prostor, v katerem kruh vzhaja, dobro ohranjati enakomerno topel in ne puščati odprta vrata ali prepiha.

Ko je testo 1 uro vzhajalo, je čas, da vklopite navadno pečico na 200 stopinj Celzija, ki naj ne bo ventilacijska. Vanjo položite pekač, da se bo ogrel na enako temperaturo, kot je pečica. Pekača ne mažemo z ničemer.

Med tem časom vzamete kruh iz sklede, v kateri je delno vzhajal in ga s pomočjo moke oblikujete v hlebček ali štruco oziroma v poljubno obliko. Testa ne gnetete, samo oblikujete.

Ko je kruh brez gnetenja oblikovan, ga lahko pustite stati kar na tisti površini, kjer ste ga oblikovali, še kakšnih 10 minut, da še dodatno vzhaja. Med tem časom pa se bo dovolj segrel tudi pekač s pokrovko vred v pečici. Če pokrovke nimate, boste uporabili aluminijasto peki folijo, da boste med peko pokrili kruh, da se skorja ne zažge. Folije ni treba prej segrevati skupaj s pekačem.

Iz pečice vzamete pekač, vanj položite kruh, ga pokrijete s pokrovom ali folijo in vrnete pekač v ogreto pečico ter pečete 40 minut. Če je hlebec manjši, se peče manj časa, če pa boste naredili večjo količino, pa raje naredite več kilskih ali polkilskih hlebčkov.

Nato odstranite pokrov ali folijo s kruha in zmanjšajte temperaturo pečice na 190 stopinj Celzija ter pecite še slabe pol ure ne da bi uporabili ventilacijo.

Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pekača. Če imate radi mehkejšo skorjo, ga za pol ure zavijte v rahlo vlažno krpo, da se skorja zmehča. Lahko tudi samo malo poškropite po skorji in ga zavijete v krpo, naj ne bo preveč vlažno.

Nato je kruh pripravljen za slastne obroke. Priporočamo, da ga ne režete, ko je še vroč ampak naj se shladi.

Katere sestavine potrebujemo za kruh brez gnetenja

Za kruh brez gnetenja potrebujemo moko, vodo, mleko in semena po želji. Nekateri dodajajo še sol in sladkor, česar ne svetujemo, saj je tako kruh bolj zdrav in okusnejši.

Ali je kruh brez gnetenja težko pripraviti?

Kruh brez gnetenja lahko pripravi prav vsak. Za pripravo je zelo preprost. Sestavine daste v posodo, zmešate, oblikujete kruh in segrejete pečico ter pekač. Nato kruh le še spečete.

Ali je kruh brez gnetenja zdrav obrok?

Da, naš recept je narejen in preizkušen tako, da je zdrav, saj vsebuje vlaknine in beljakovine ter zdrave, v vodi topne maščobe ter mleko. Po takem kruhu se ne redite, nimate holesterola, prebava je super, primeren je tudi za diabetike, ker ne dviguje sladkorjev v krvi in za tiste, ki imajo težave z ledvicami, ker ne vsebuje soli.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja