Kruh s pecilnim praškom – preprosta priprava brez gnetenja

Ste si danes zaželeli domač kruh, pa ne veste, ali bi se ga lotili ali ne, ker ga niste še nikoli pekli. Kar pogumno zavihajte rokave, saj ste na pravem mestu. Recept za kruh s pecilnim praškom, ki je predstavljen v nadaljevanju, je zelo preprost in vedno uspe. Sam postopek priprave testa je tako enostaven in hiter, da med tem časom ne bi prišli niti do trgovine oz. pekarne. Večino dela bo tako ali tako za vas opravila pečica.

Kruh s pecilnim praškom

Ne glede na to, ali ste že izkušeni v peki kruha ali se s peko šele spoznavate, je velika verjetnost, da ste že slišali za tri običajne sestavine za peko: pecilni prašek, kvas in sodo bikarbono, za vzhajanje, saj testu pomagajo vzhajati v pekovskem izdelku. Vse tri sestavine imajo podobne učinke, a so si po naravi precej različne. Zato kar brezglava zamenjava na primer kvasa s pecilnim praškom lahko vodi v neuspelo peko. Svetujemo vam, da upoštevate predpisane sestavine v receptih, da vas neuspela peka ne bi odvrnila od ponovnega ustvarjanja v kuhinji.

Kaj pravzaprav je pecilni prašek in kako deluje?

Pecilni prašek je mešanica več sestavin, vključno s sodo bikarbono, vinskim kamnom in lahko tudi s koruznim škrobom. Pecilni prašek je lahko enojno ali dvojno delujoč. Enojno delujoči pecilni prašek vključuje en začetni postopek aktivacije, ki se zgodi, ko se mešanici doda tekočina. To je posledica dejstva, da sta kislina in baza že združeni v mešanici praška. Dvojno delujoči pecilni prašek se nanaša na to, da CO2 nastaja v različnih fazah postopka peke, ne pa takoj po začetni aktivaciji. Pecilni prašek se najpogosteje uporablja v receptih, ki ne zahtevajo dodatne kisline, kot so jogurt, vinski kamen, limonin sok ali kis. Razlog za to je, da pecilni prašek vsebuje dve kislini: monokalcijev fosfat in bodisi natrijev pirofosfat bodisi natrijev aluminijev sulfat. Monokalcijev fosfat reagira s sodo bikarbono, ko je mokra, kar povzroči začetno vzhajanje. Sekundarni postopek kemičnega vzhajanja pa se zgodi, kadar je bodisi natrijev pirofosfat ali natrijev aluminijev sulfat moker in vroč. To pomeni, da se postopek sekundarnega vzhajanja zgodi šele, ko testo postavimo v vročo pečico. To povzroči, da se testo dalj časa vzhaja, kar ima za posledico bolj mehek in puhast končni izdelek, kot je torta ali kolač. Zelo okusen je tudi kruh s pecilnim praškom, ne glede na to ali imate enojno ali dvojno delujoč pecilni prašek, recept zanj je predstavljen v nadaljevanju.

Kruh s pecilnim praškom – sestavine:

 • 500 g moke (bela, polnozrnata, pirina, kombinacija več različnih mok …)
 • 500 ml mineralne vode (lahko zamenjate tudi z navadno vodo)
 • 1 vrečka pecilnega praška
 • 3 jušne žlice olivnega olja
 • 1 čajna žlička soli oz. po okusu
 • po želji lahko dodate še 4 jušne žlice semen (lanena, sončnična, bučna, kombinacija različnih semen)

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za peko kruha:

 • večja posoda za pripravo testa,
 • kuhalnico,
 • papir za peko,
 • ozek podolgovat pekač,
 • pečica

Kruh s pecilnim praškom – postopek priprave testa in peka:

 1. V večjo posodo nasujte moko, pecilni prašek in sol. Če boste kruh s pecilnim praškom popestrili z različnimi semeni, omenjenim sestavinam dodajte še 3 jušne žlice izbranih semen in vse dobro premešajte, kar s kuhalnico.
 2. Vse sestavine mešate s kuhalnico toliko časa, dokler ne dobite vlažne, rahlo lepljive mase testa.
 3. V izbran pekač namestite papir za peko in enakomerno razporedite maso po pekaču.
 4. Če delate kruh s semeni, preostalo jušno žlico izbranih semen posujte še po vrhu testa.
 5. Tako, testo ste v samo 5 minutah zamesili in zdaj je pripravljeno za peko. Pekač položite v predhodno ogreto pečico na 180 °C. Običajno se kruh s pecilnim praškom peče približno 1 uro. Ker se pečice med seboj razlikujejo, čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate. Lahko, da bo vaš kruh pečen kakšno minuto prej ali pa kasneje. Predlagamo vam, da ste nekje v bližini pečice in da večkrat preverite, kako se peče vaš izdelek, da slučajno ne bi pečica preveč zapekla skorje.
 6. Pečen kruh položite na kovinske rešetke in počakajte, da se bo enakomerno ohladil. Če boste kruh pokrili s čisto kuhinjsko krpo bo skorja mehkejša, sicer pa bo hrustljava. To čakanje se vam bo lahko zelo vleklo, saj bo cela kuhinja tako prijetno dišala in bi si želeli čim prej poskusiti, kako vam je uspel kruh s pecilnim praškom. A vseeno počakajte.
 7. Ohlajenega prenesite na leseno desko in ga z veseljem narežite ter poskusite.

Verjamemo, da vam bo kruh s pecilnim praškom všeč in da ga boste še večkrat spekli. Svež domač kruh je odličen že sam po sebi, odličen pa je tudi v kombinaciji z domačim maslom, medom, marmelado, mlečnim ali zelenjavnim namazom. Za tiste bolj sladkosnede člane družine pa ga postrezite s čokoladnim namazom.

Dober tek!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja