Ajdov kruh z radensko

Ajdov kruh z radensko

Ste se znašli med tistimi srečneži, ki obožujete ajdo in se izogibate glutenu, predvsem zato, ker si želite spremembe v svojem življenju ali samo spremeniti način življenja in živeti zdravo? Če ste si odgovorili pritrdilno, imam za vas najboljši in najbolj enostaven recept, ki si ga niste mogli bolj želeti, to je recept za ajdov kruh z radensko.

Kot večina že ve, je ajda posebno žito, ne samo, da poskrbi za naše zdravje, je tudi bogatega in predvsem posebnega, meni čudovitega okusa. Pa ne samo to. Če ste ljubitelj ajdovega kruha, bo za vas današnji izbran recept za ajdov kruh z radensko, nekaj posebnega in res vedno uspe, četudi vam peka ne gre dobro od rok, kot meni. Za pripravo tega kruha ne boste potrebovali niti veliko časa, niti ne velike energije in verjemite mi, peka ajdovega kruha bo postala del vašega vsak dana in nikoli bolj preprosta.

Za peko ajdovega kruha z radensko ne boste potrebovali kvasa, ali drugih težkih sestavin, predvsem pa boste na svoj račun prišli vegani, saj ta kruh ne vsebuje laktoze, in kot sem že omenila, ne vsebuje glutena. Potrebovali boste le vinski kamen ali pa pecilni prašek.

Ajdov kruh z radensko – kaj potrebujete

Potrebovali boste že znane pripomočke, ki jih uporabljate pri navadni peki kruha. Torej skledo, tehtnico, mešalnik, kozarec, žličko, peki papir in pekač, rešetke za ohlajevanje in krpo, ki ni oprana z mehčalcem.

 

Ajdov kruh z radensko – sestavine

Potrebovali boste le malo sestavin.

½ kg ajdove moke

½ l radenske

1 vinski kamen ali pecilni prašek

pol žličke soli

Ajdov kruh z radensko – postopek

Preden naredite testo, ne pozabite ogreti pečice. Za testo ne boste potrebovali veliko časa, dobrih 10 minut, zato je priporočljivo ogreti pečico, preden začnete postopek za peko.

Tudi pekač si pripravite pred postopkom izdelave testa za ajdov kruh z radensko.

V posodi odmerite oziroma stehtajte ½ ajdove moke, ki je ni potrebno popariti. Vse ostale sestavine bomo polagali kar na moko, zato kar dodajte pol žličke soli. Ni treba mešati moke in soli, saj boste dodali še vinski kamen ali pecilni prašek in nato še dodajte radensko.

Ko imate vse sestavine v posodi, je treba vse sestavine dobro premešati. Lahko si pomagate z mešalnikom z nastavki za gnetenje testa, lahko pa tudi z rokami, če vam je to ljubše in gnetemo oziroma mešamo tako dolgo, da se sestavine med seboj lepo povežejo. Torej dobiti boste morali lepo gladko testo, kjer ni vidnega prahu ali grudic moke.

Pečico imamo že lepo ogreto, pekač imamo pripravljen in čisto preprosto testo za ajdov kruh z radensko vlijete v že pripravljen pekač. Najbolje je pekač, ki je dolg in visok, saj kruh lepše naraste, lahko pa je ovalen ali pravokoten, ali kakršen koli drugi, saj bo v vsakem pekaču kruh slasten, mehak in predvsem odličnega okusa.

Ajdov kruh z radensko

Kruh damo v že ogreto pečico in ga tam pustimo 45 minut in pečemo na 190 stopinj Celzija. Ko se naš kruh lepo peče in če niste prepričani ali bo to kmalu, saj ste verjetno kot jaz, pozabili pogledati na uro, lahko z vilico zapičite v testo. Če opazite na testu koščke testa, pomeni da je kruh še »živ« oziroma, da kruh še ni pečen. Med čakanjem kdaj bo vaš kruh pečen, si lahko pripravite še krpo, ki je niste oprali z mehčalcem.

Po 45 minutah, je ajdov kruh z radensko že pečen, zato ga lahko vzamete iz pečice. Priporočam, da ga nekaj minut še pustite v pekaču, da malo postoji, saj ga boste tako tudi lažje vzeli iz pekača.

Po nekaj minutah ga kar s peki papirjem vzamemo iz pekača in kruhu odstranimo ves papir za peko. Položimo ga na sveže oprano in čisto krpo in ga zavijemo, damo na rešetke, kjer se bo ajdov kruh z radensko enakomerno in lepo ohlajal.

Kruh režite ohlajen in ga poljubno tudi obložite, po svojih željah ali po svoji domišljiji. Drugi dan je ajdov kruh z radensko še boljšega in bogatejšega okusa, vsaj meni, če pa se vam zdi, da ste ga spekli preveč samo zase in ne pričakujete obiskov, ga lahko brez skrbi tudi zamrznete.

Preprost in hiter recept, ki vam bo zagotovo všeč in si boste ajdov kruh z radensko privoščili velikokrat, ali za zajtrk ali za malico, poljubno obložen, predvsem pa vas bo prepričal zaradi čudovitega okusa in če mu dodate še kakšen zelenjaven namaz, vam ne bo žal.

Presenetite še svoje najdražje, ki jih boste obiskali ali vas bodo obiskali, saj bo ta kruh zadovoljil še tako zahtevnega gurmana. Ne samo, da vam bo ajdov kruh z radensko po tem receptu resnično uspel, bo tudi veliko presenečenje za vaše družinske člane ali prijatelje, ki vedo, da niste najbolj vešči peke. Prepričana sem, da ne morete ničesar narediti narobe in da bo vaš kruh tokrat odličen, okusen zdrav in predvsem ga je lahko pripraviti, saj potrebujete le slabih 10 minutah.

 

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja