Bananin kruh s čokolado je jed za angelčke

Bananin kruh s čokolado

 

Bananin kruh s čokolado je narejen hitro in enostavno, pa še zelo okusen je. Lahko ga pripravi vsak. Če vam ostanejo zrele banane, jih ne boste metali stran, ampak jih lahko uporabite za kruh, ki ga lahko jeste kot jed ali sladico, tako toplo, kot tudi ohlajeno. Da bo bolj zdrav, smo ugrabili v našem receptu sestavine rastlinskega izvora. Za jed potrebujete 10 minut priprave in 1 uro pečenja.

 

Bananin kruh s čokolado: pripomočki

 

Za bananin kruh s čokolado potrebujete naslednje pripomočke:

 • 2 posodi za mešanje,
 • kuhalnico ali metlico za mešanje,
 • pekač,
 • opcijsko – peki papir,
 • pečico,
 • gospodinjske rokavice proti vročini.

 

Za bananin kruh s čokolado za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine:

 • 2 zreli banani,
 • 60 g kokosove masti ali olivnega olja
 • 50 g trsnega sladkorja ali kokosove moke,
 • 1 jajce (ni obvezno),
 • 125 g ostre ali polnozrnate moke,
 • četrtino čajne žličke mletega cimeta,
 • 0,5 čajne žličke pecilnega praška,
 • 60 ml sojinega, riževega ali mandljevega mleka,
 • 50 g temne čokolade.

 

Vegani izpustite iz recepta jajce, ki ni obvezna sestavina tega kruha, malo bolj rahel in lomljiv bo brez jajca. Temno čokolado narežite na koščke. Če želite več kruha in imate več banan, potem pomnožite recept, pa bo za več oseb. Kot verjetno že sami prepoznate, bo tak kruh zelo sladek in ni primeren za diabetike. Njim svetujemo, da izpustijo čokolado, kosovo moko in sladkor, banane pa zamenjajo z nevtralnim sadjem, to pa so sveža jabolka.

 

Bananin kruh s čokolado: postopek priprave

 

Pekač lahko namažete s kokosovo mastjo ali olivnim oljem, lahko pa namesto tega, da bo manj maščobe, uporabite tudi peki papir. Sicer ga lahko pečete tudi brez, da bi namazali pekač, ker je v njem precej maščobe.

Če boste uporabili kokosovo mast in moko, ki dasta kruhu še posebno aromo, mast prej postavite na toplo, da se utekočini. Enkrat poskusite to jed s kokosovo mastjo ter moko in boste okusili poseben bananin kruh s čokolado, ki vas bo prevzel.

Pečico priklopite, da se bo med pripravo mase segrela na 200 °C. Pripravite tudi pravokoten visok pekač manjše dimenzije, lahko je steklen, glinen ali kovinski ter tudi iz silikona.

Bananin kruh s čokolado pripravite tako, da zrele banane olupite, jih narežete na koščke ter jih date v skledo za mešanje. Nato koščke z vilico dobro pretlačite. Ko so pretlačeni, dodajte stopljeno kokosovo mast ali olje, jajce in sladkor ali kokosovo moko. Vse sestavine s kuhalnico ali metlico dobro premešajte.

V drugi posodi dobro zmešajte moko, cimet in pecilni prašek. Nato te premešane sestavine stresite v skledo z bananami ter nekoliko premešajte, da se navlažijo. Nato dodajte še mleko ter narezane koščke čokolade. Zdaj vse skupaj dobro premešajte s kuhalnico.

Bananin kruh s čokolado počasi nastaja, samo še stresete narejeno maso v pekač in jo enakomerno razdelite po pekaču. Lahko ga prej malo namažete z mastjo ali oljem ali obložite s peki papirjem, ni pa nujno, tudi brez tega bo šlo.

Če je pečica ogreta na 200 °C, lahko pekač daste v pečico in zaprete vrata za 1 uro. Čez 45 minut pa le poglejte, da ni mogoče skorja že zarjavela in z zobotrebcem poskusite zabosti v kruh in če je na njem še testo, naj se peče še 15 minut. Nato preizkusite še enkrat, skorja pa mora biti že dobro pečena in porjavela.

Takrat si nadenite rokavice proti vročini in pekač vzemite iz pečice ter ga pustite stati 15 minut, da se malo ohladi. Dejansko bo bananin kruh s čokolado še topel in takega lahko že postrežete z namazi ali pa ob toplem mlečnem napitku.

 

Katere so sestavine za bananin kruh s čokolado?

Za bananin kruh s čokolado boste potrebovali zrele banane, kokosovo mast ali olivno olje, trsni sladkor, 1 jajce (ni obvezno), ostro ali polnozrnato moko, cimet, pecilni prašek, rastlinsko mleko in temno čokolado.

 

Ali je bananin kruh s čokolado primeren za diabetike?

Bananin kruh s čokolado ima precej sladkih in mastnih sestavin hkrati, zato ni primeren za diabetike takšen kot je. Najbolje je, da diabetiki izpustijo sladkor, uporabijo manj maščobe, banane pa zamenjajo s svežimi jabolki, ki so nevtralno sadje, primerno za diabetike. Nujno naj uporabijo polnozrnato moko.Bananin kruh s čokolado

 

Ali lahko bananin kruh s čokolado jem še vročega?

Da, ta kruh lahko jeste takoj, ko se malce ohladi, da ni preveč vrel, saj se lahko opečete, torej ga pustite stati v pekaču nekje 15 minut in ga nato razrežete ter jeste še toplega. Lahko ga namažete z raznimi namazi ali pa jeste kar takega, ker je tako ali tako božanski.

 

Ali je bananin kruh s čokolado primeren za vegane?

Naš recept je tako prirejen, da je primeren tudi za vegane, saj vsebuje samo rastlinske sestavine, medtem, ko lahko jajce mirne duše tudi spustite iz recepta. Kruh bo potem bolj rahel in bo bolj krhek ter lomljiv, ampak nič hudega, tudi takega, verjemite, bodo vsi radi pojedli.

 

Ali je bananin kruh s čokolado težko pripraviti?

Ne, to je recept, ki je primeren za vse, tudi za začetnike, saj je zelo preprost za pripravo in peko. Zahteva samo 10 minut priprave, rezanje in tlačenje banane, mešanje sestavin in nato daste zmes v pekač, ki ga položite v ogreto pečico in pečete do 1 ure. To je vse. Pojesti pa ga bodo znali tudi otroci, tako zelo preprosto je.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja