Kruh z vinskim kamnom iz kamutove moke – malo drugačna izbira

Vam je zdravnik prepovedal jesti vse pekovske izdelke, ki vsebujejo kvas, ker se bojujete s kandido? Če ja, potem si specite kruh z vinskim kamnom iz kamutove moke, tako se kandida ne bo mogla hraniti s kvasom, ker ga ta kruh ne vsebuje. Recept za kruh z vinskim kamnom je zelo hitro pripravljen. Moramo pa vas opozoriti, da kruh iz kamnutove moke ne bo tako rahel kot običajen kruh iz bele moke, je pa prav tako okusen in še bolj zdrav, predvsem ga boste lažje prebavili.

Kaj je vinski kamen in za kaj vse ga lahko uporabljamo?

Vinski kamen je sredstvo za vzhajanje in rahljanje testa, ki ima podobne lastnosti, kot če bi uporabljali kvas in pecilni prašek skupaj. Vinski kamen je kalijeva in kalcijeva sol, ki nastaja v sodih pri zorenju vina. Gre za naravni proces, zato je v trgovini vedno dostopen kot bio in naravni vinski kamen, saj ga kemično ne izdelujejo. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste v razno raznih biskvitih okušali pecilni prašek, pri uporabi vinskega kamna se vam to ne more zgoditi, saj je brez okusa. Kot že rečeno je kruh z vinskim kamnom iz kamutove moke tudi odlična alternativa za kruh iz kvasa, predvsem za tiste, ki so na dieti zaradi kandide in drugih zdravstvenih težav, ali pa jim preprosto ne odgovarja okus ali vonj po kvasu.

Kruh z vinskim kamnom iz kamutove moke je malce drugačnega okusa, a zelo zdrava izbira

Beseda kamut v splošnem pomeni žito. Njegovo prvo poimenovanje sega v stari Egipt. Kot starodavna sorta žita, kamut spada v družino Triticum, ki jo delijo v tri zelo znane skupine. V prvi skupini so žita s 14 kromosomi, med katere spada enozrnica, v drugi skupiniso žita z 28 kromosomi, med katerimi je tudi kamut in še tretja skupina, kjer so žita z 42 kromosomi, med temi predstavniki je najbolj znana pira. Danes je kamutova moka zelo cenjena, saj v primerjavi z drugimi mokami vsebuje veliko mineralov (predvsem selen, cink, magnezij), beljakovin, esencialnih maščob, vitaminov A, B, C, E, H, K in folne kisline. Še ena odlika kamuta v primerjavi z drugimi žiti je, da ne povzroča alergij. Kruh z vinskim kamnom iz kmautove moke bo prava izbira za vse, ki se po uživanju drugih žit počutite napihnjene, po kruhu iz kamutove moke temu ne bo tako..

Kruh z vinskim kamnom iz kamutove moke – sestavine:

 • 500 g kamutove moke
 • 500 ml mineralne vode (lahko jo zamenjate tudi z navadno vodo)
 • 1 zavitek vinskega kamna
 • 1 čajno žličko soli oz. po okusu
 • 3 jedilne žlice olivnega olja
 • po želji 5 žlic izbranih semen (lanena, sončnična, sezamova, bučna, konopljina, mešanica več različnih semen …)

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za pripravo in peko:

 • večja posoda za pripravo testa,
 • ročni mešalnik,
 • papir za peko,
 • ozek podolgovat pekač,
 • pečica

Kruh z vinskim kamnom – postopek priprave testa in peka:

 1. V večjo posodo nasujte kamutovo moko, vinski kamen, sol, olivno olje in malo mineralne vode. Če pri roki nimate mineralne vode, jo lahko zamenjate tudi z običajno vodo izpod pipe, v tem primeru bo pečen kruh le malce manj rahel, a vseeno zelo okusen.

 

 1. Vse sestavine začnite mešati z ročnim mešalnikom in postopoma prilivajte vodo. Ne ustrašite se, ker bo testo bolj tekoče kot običajno kvašeno testo za kruh.

 

 1. Če boste kruh z vinskim kamnom popestrili še s semeni, tik pred koncem mešanja testu dodajte še izbrana semena.

 

 1. V izbran ozek in podolgovat pekač namestite papir za peko in enakomerno razporedite pripravljeno maso po pekaču.

 

 1. Tako, testo ste v samo nekaj minutah zamesili in zdaj je pripravljeno za peko. Pekač položite v predhodno ogreto pečico na 180 °C. Običajno se kruh z vinskim kamnom peče približno 1 uro. Ker se pečice med seboj razlikujejo, čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate. Lahko, da bo vaš kruh z vinskim kamnom pečen kakšno minuto prej ali pa kasneje. Predlagamo vam, da ste nekje v bližini in da večkrat preverite, kako se peče vaš izdelek. Pečen je, ko igla, ki jo zabadate v kruh ostane popolnoma čista, ne da bi se nanjo prijemalo testo.

 

 1. Pečen kruh iz pekača previdno obrnite na kovinske rešetke in počakajte, da se bo enakomerno in počasi hladil. Če boste kruh pokrili s čisto kuhinjsko krpo, se bo skorja zmehčala, v nasprotnem primeru pa bo hrustljava.

 

 1. Ohlajenega prenesite na leseno desko in ga narežite ter poskusite, kako vam je uspel.

 

Verjamemo, da vam bo kruh z vinskim kamnom všeč in da ga boste še večkrat spekli. Če vam bo uspelo, da celotnega hlebčka ne pojeste že takoj po peki, ga hranite v hladilniku, saj bo tako ostal svež tudi dva do tri dni po peki.

Dober tek!

 

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja