Nepogrešljivo osnovno živilo v vsakem gospodinjstvu je kruh. Za zares dober kruh moramo poznati nekaj osnovnih načel, ki se jih moramo strogo držati. No nekaterim uspe delati tudi po občutku, a za vse tiste, ki nimamo take roke je najbolje, da se držimo pravilnega reda, kakor ga narekuje recept. Postopki peke so jasni, moka, kvas, sol, voda in gnetenje, vzhajanje, peka, po peki … Kaj pa če bi tokrat poskusili malo drugače in bi naredili, namesto klasičnega kruha, bananin kruh z orehi?
Čeprav nerada, vam bom zaupala recept moje babice. Moji najljubši dnevi so bili, ko sem vstopila čez prag hiše moje babice, ki je po navadi bila obkrožena s hlebci kruha. Ko je vedela, da prihajam, se je še posebej potrudila, da bo na tisti dan spekla bananin kruh z orehi.
Nikar ne bodite skeptični, da boste imeli po tem receptu suh bananin kruh z orehi, v tem receptu sta namreč dve skrivni sestavini, ki bananin kruh z orehi naredi mehak in vlažen.
Dodali bomo namreč rastlinsko olje, ki je prvi ključ, da ohrani vlažnost kruha in bodite pozorni, da boste izbrali banane, ki so zelo zrele, tiste s pikami ali pa tiste, ki so že zelo rjave. Bolj, ko so banane zrele, bolj so sladke in dale bodo več vlage.
Morda že veste ali pa tudi ne, recept za bananin kruh z orehi ne naredi super visokega hlebčka, a je to nekaj najboljšega pri peki le tega, saj je okus toliko bolj bogat, sočen in še kako radi ga boste zjutraj ob kavi ali čaju pojedli.
Za pripravo in peko ne boste potrebovali več kot 50 minut, 10 minut je priprave in 40 minut je peke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali za bananin kruh z orehi.
2 skodelici večnamenske moke
1, ½ žličke sode bikarbone ali polovico pecilnega praška
Ščepec soli
2 jajci
1 skodelica granuliranega sladkorja – lahko tudi rjavega
½ skodelice rastlinskega olja
1 čajna žlička ekstrakta vanilije
4 zelo zrele banane
1 žlička cimeta
1 žlička začimb za medenjake
1 skodelica grobo sesekljanih orehov
Postopek, ki vas bo navdušil.
V eni skledi zmešajte moko, sodo bikarbono in sol in jo dajte na stran. V drugi skledi zmešajte, sladkor, jajci, olje in ekstrakt vanilije. Dodajte že zmečkane banane in nežno premešajte toliko dolgo, da se sestavine med seboj lepo povežejo. Dodajte mešanico iz prve sklede, in na koncu ne smete pozabiti še na orehe. Mešajte, dokler ne dobite gladkega testa. Pripravljeno testo vlijemo v pekač, enega velikega, najbolje pa v dva pekača za hlebčke. Pečico, ki ste jo predčasno ogreli damo na 200 stopinj Celzija in pečemo od 50 do 60 minut. Vem, da je čas nepredvidljiv, prav zaradi različnih tipov in zmogljivosti pečic, zato lahko preverite tudi na stari način, ali je bananin kruh z orehi že pečen. To storimo tako, da tanek nož zapičimo v sredino testa. Če so na nožu madeži od testa in ni čist, naš bananin kruh z orehi še ni pečen. Če bi hlebci, preden so pečeni, dobili preveč temno skorjo, ga pokrijemo s folijo, tako boste preprečili, da bi bil bananin kruh preveč pečen po vrhu. Pustite, da se v posodah ohladi, vsaj 10 minut, nato ga obrnite, da se popolnoma ohladi.
Bananin kruh z orehi, če ga delate v večjih količinah, lahko tudi zamrznete. Hladnega zavijte v folijo in ga dajte v zamrzovalnik. Bananin kruh z orehi lahko tako ostane v zamrzovalniku tudi do 3 mesece. Ko ga boste vzeli iz zamrzovalnika, ga odtajajte pri sobni temperaturi ali v hladilniku. Še vedno bo isto okusen, bogatega okusa in mehak, prav takšen, kot tisti dan, ko ste ga pekli.
V primeru, da želite razveseliti otroke, lahko bananin kruh z orehi pečete v obliki mafinov, ali pa naredite kar bananine piškote.
Kako to storite.
Ponev za mafine obložite s papirčki in vsako napolnite približno ¾. Dobiti bi morali približno 18 kolačkov. Pecite jih na 250 stopinj Celzija od 25 do 30 minut. Če so pečeni lahko preverite tudi z zobotrebcem, ki ga zapičite v maso. Če je čist, lahko kolačke vzamete iz pečice, saj so pečeni. Če zobotrebec ni čist in se nanj prime masa, pecite kolačke oziroma mafine še vsaj nekaj minut.
Vonj zraka, prepojen z bananami, vam bo še dolgo ostal v spominu, kot je meni. Ob peki bananinega kruha se spomnim vseh čarov svojih otroških dni in občutek sreče je nepopisen, saj sem čas, ki sem ga preživela z njo nepozaben. Vsakič, ko se lotim kakšne jedi z njenim receptom, vem, da je navdušena, saj nadaljujem s peko tako okusnih jedi, ki smo jih vsi v družini oboževali takrat, ko jih je pripravljala in pekla babica. Kakorkoli, upam si trditi, da ga boste snedli bananin kruh z orehi že pred zajtrkom. Bananin kruh z orehi je dober v kombinaciji z namazanim maslom. Poskusite, res je čudovitega okusa.