Kruh iz mešanega žita

Kruh iz mešanega žita

Preprost recept za kruh iz mešanega žita za začetnike, ni več neznanka. Ta priprava kruha res vzame nekoliko več časa, a ko ga boste poskusili, boste pozabili na to. Vse, kar boste potrebovali je nekaj različnih vrst žita in vodo. Sliši se preprosto, kaj ne?

Za vas sem izbrala rustikalni kruh iz mešanega žita. Ta kruh iz polnozrnate in ržene moke, lanenimi semeni, ovsom in bulgurjevo pšenico je res obilen in izvrstnega okusa. Seveda si žita lahko dodate tudi po svojem okusu.

Le kdo bi se lahko uprl takšnemu toplemu in domačemu kruhu, naravnosti iz pečice? Jaz ne. Skoraj bi lahko rekla, da sem postala že obsedena s peko tega kruha in prepričana sem, da boste tudi vi navdušeni, ko boste spekli prvi hlebček.

Kaj potrebujete za kruh iz mešanega žita.

Potrebujete različne skodelice, najboljše merilne skodelice. Prav tako si pripravite en velik piškot iz čokolade in arašidovega masla.

Za kruh iz mešanega žita boste potrebovali naslednje sestavine.

Polnozrnata moka – 170 gramov

Bolgarska pšenica – 3 žlice ali 30 gramov

Ržena moka – 50 gramovKruh iz mešanega žita

Lanena semena – 35 gramov ali ¼ skodelice

Oves – 35 gramov ali ¼ skodelice

Surova sončnična semena – 2 žlici

Lanena semena – 35 gramov ali ¼ skodelice

Večnamenska moka – 120 gramov ali 1, 1 ½ skodelice

Med – 2 žlički

Aktivno suh kvas – 2 ¼ žličke, ali ena ovojnica, torej 7 gramov

Sol – 2 žlici

Nesoljeno maslo – 2 žlici

1 jajce

Vodo

Vsebino žit in moke boste našli v vseh bolje založenih trgovinah ali pa v spletnih trgovinah s posebnimi žiti in moko. Kot večina receptov za vzhajan kruh, tudi kruh iz mešanega žita potrebuje nekaj časa, ni pa težko. Prepričana sem, da boste vse korake postopka hitro osvojili.

Priprava žit za kruh iz mešanega žita.

Preden boste pekli namočite v vodo vsa izbrana žita. Voda mora popolnoma prekriti vsa zrna. Najbolje je, da zrna namočite 24 ur pred peko in vodo čez dan na vsake 3 ure zamenjate z svežo.

Po preteklem času, torej 24 urah, odlijte vodo in žito pokrijte z vlažno krpo.

Ko se pojavijo kalčki, kot majhne bele pikice, lahko nadaljujete s pripravo kruha. Desetino žita dajte na stran, preostanek žit pa zmeljite, da dobite maso, ki je rahlo lepljiva, gosta in podobna pudingu.

Nato stopite v topli vodi med in maslo, pa tudi bulgurjevo pšenico, ki smo jo namočili le toliko, da se zmehča.

Masi dodajte vse pripravljene sestavine, razen večnamenske moke. To mešajte dokler ne dobite mokrega testa. Če uporabite mešalnik za testo, bo delo potekalo lažje, če pa boste gnetli, boste opazili, da na rokah ostaja testo. Nič hudega, to je znak, da lahko sedaj dodajate počasi še večnamensko moko.

Testo mešamo ali mesimo tako dolgo, da ni več lepljivih delov na rokah ali posodi.

Kako gnetemo testo.

Da dobro zamesimo ali gnetemo testo, obstajata vsaj dva načina. Prvi je tak, da z obema rokama testo potisnemo ob ploskev, torej navzdol in stran od sebe, nato obrnite in postopek gnetenja ponovite vsaj še 200 – krat. Priporočljivo je, da testo za kruh dobro pregnetemo, tako se vse sestavine med seboj dobro povežejo, gnetemo pa vsaj 8 do 10 minut.

Vzhajanje kruha.

Pokrijte posodo, v kateri ste naredili testo za kruh iz mešanega žita, s pokrovom ali folijo in pustite kruh vzhajati 1 uro, dokler se vsebina testa ne podvoji.

Testo nato nežno prebodite, da izpusti zrak, ga malo pregnetite in postavite nazaj v posodo.

V primeru, da ne uporabite kvasa pri peki kruha, pustite kruh vzhajati 12 ur. Nadaljnji postopek pri peki je enak, kot če bi uporabili aktivni kvas za vzhajanje.

V posodo, kamor ste dali testo, pustimo vzhajati še enkrat. 30 minut je več kot dovolj. Med vzhajanjem segrejte pečico na 160 stopinj Celzija.

Pri vzhajanju bodite pozorni, da boste imeli okolico toplo, ne prehladno. Vzhajanje dobro nadzorujte, testo ne sme vzhajati prehitro.

Kruh iz mešanega žita – peka.

Pekač premažite z maslom in vanj posujte mešano žito, ki ste ga dali na stran na začetku. Vanj dajte testo. Testo premažite z jajčko. Tudi na testo dodajte izbrana žita, z nožem pa lahko naredite še kakšen rez za obliko. Kruh pecite na 160 stopinj Celzija 2 uri. Ko kruh iz mešanega žita postaja lepo rumeno rjave barve, je pečen.

Vse vas bo mikala skušnjava in ga boste želeli takoj poskusiti, a vam vseeno priporočam, da počakate, da se ohladi, saj ohlajenega lahko lepše narežete.

Kruh iz mešanega žita – kalorije

297 kcal, 51 g ogljikovih hidratov, 10 g beljakovin, 7 g maščobe, 2 g nenasičenih maščob, 22 mg holesterola, 477 mg natrija, 204 mg kalija, 6 g vlaknin, 94 ie vitamina A, 30 mg kalcija in 3 mg železa.

Peka kruha ni znanost, potrebuje pa veliko pozornosti. Če le lahko, uporabite čim bolj sveže moke, saj sveža moka kruhu doda posebno mehkobo in bolj sladek okus. V primeru, da nimate na voljo vseh žit, ali se vam mudi, in bi radi čim prej pripravili kruh iz mešanega žita, je na voljo tudi posebej pripravljena moka 5 žit, ki vsebuje že vse sestavine, dodati je potrebno le vodo.

Kruh iz mešanega žita je zelo okusen, ob peki daje posebno aromo in obdrži daljšo svežino.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja