Koruzni kruh brez gnetenja je najslajši med kruhi

Koruzni kruh brez gnetenja

Koruzni kruh brez gnetenja so pekli že naši predniki, ponavadi iz bele koruze, ki je avtohtona in jo še danes pri nas ponekod gojijo doma. V trgovini pa se največkrat dobi rumena, hibridna koruzna moka, čeprav avtohtono belo moko prodajajo v že precej ekoloških trgovinah in na spletu. Koruzni kruh brez gnetenja pripravite lahko zelo hitro in enostavno, gnetenje ni potrebno, le nekaj malega mešanja.

 

Koruzni kruh brez gnetenja: pripomočki in sestavine

Za koruzni kruh brez gnetenja boste potrebovali naslednje pripomočke:

  • večjo skledo za mešanje in vzhajanje,
  • leseno, močno kuhalnico,
  • glinen ali železen pekač s pokrovom.

Za koruzni kruh brez gnetenja potrebujete naslednje sestavine:Koruzni kruh brez gnetenja

  • 700 g pšenične ali pirine moke,
  • 300 g bele ali rumene koruzne moke,
  • 7 g suhega kvasa (ali 20 g svežega kvasa),
  • 740 ml tople vode, lahko uporabite mineralno vodo,
  • 60 ml toplega, rastlinskega mleka.

Za koruzni kruh brez gnetenja je najbolje, da uporabite pšenično ali pirino grobo polnozrnato moko. Bela koruzna moka Trdinka iz avtohtone koruze bo kruhu dala poseben sladek in slasten okus, ki ga rumena hibridna koruzna moka ne more. Dobili jo boste v skoraj vseh ekoloških trgovinah in na internetu v spletnih trgovinah ter direktno z ekoloških kmetij.

Moka, tako pšenična, kot koruzna, naj bosta čim bolj sveže mleti, zato ne kupujte moke na zalogo, ker se po treh tednih močno postara in poslabša njena biološka kakovost. Koruzna moka ima tudi to prednost, da ne vsebuje glutena. Ima pa zanimiv, zelo sladek okus, ki prija večini ljudi.

Rastlinsko mleko pa priporočamo zato, ker je bolj zdravo od živalske beljakovine in je topno v vodi ter v krvi.

 

 

Postopek za koruzni kruh brez gnetenja

 

Sestavine za koruzni kruh brez gnetenja že prej prinesite v kuhinjo, da se ogrejejo na sobno temperaturo, ker morajo biti dovolj tople, da bo kruh uspel. V posodo dajte najprej obe moki ter kvas in jih premešajte med seboj.

Nato med mešanjem s kuhalnico postopoma dodajajte toplo pogreto vodo. Na koncu vlijete v posodo še toplo pogreto mleko ter še enkrat malo pomešate. Ni treba mešati več kot 5 minut. Dobili boste zmes, ki je zelo lepljiva, vendar bo kruh rahel, ko se bo spekel.

Ko ste maso premešali, jo lahko pustite v posodi stati kakšno uro. Posodo je dobro pokriti z debelo krpo, da se masa ne ohladi in da kvasovke dobro delujejo, saj na nek način gnetejo kruh prav one. Prostor naj bo ves čas topel, dokler kruh vzhaja.

Po eni uri vzhajanja testa segrejte pečico na 200 °C. Že v mrzlo pečico položite glinen ali lito železen pekač s pokrovom.

Kruh oblikujte v hlebček tako, da ga stresete na pomokano površino in ga s pomočjo moke oblikujete, vendar testa ne gnetite. Nato koruzni kruh brez gnetenja pustite stati še 10 minut, do pol ure, na pomokani površini, da bo do konca vzhajal.

Ko sta pekač in pečica dovolj segreta, pekač previdno, z zaščitnimi rokavicami, vzamete iz pečice, ga pomokate in vanj daste koruzni kruh, pokrijete s pokrovom in vrnete v segreto pečico. Pečete 40 minut oziroma je odvisno od velikosti hlebca. Lahko preizkusite z zobotrebcem in če z njim pobodete kruh, pa je na zobotrebcu še testo, kruh še ni pečen.

Po 40-ih minutah odstranite pokrov ali folijo s pekača in dopečete kruh še 30 minut brez ventilacije, pri tem pa zmanjšajte temperaturo v pečici na 190 °C.

Pečen koruzni kruh brez gnetenja vzemite iz pekača in ga zavijte v čisto kuhinjsko krpo ter ga pustite stati malo manj kot eno uro, da se skorja zmehča in da se kruh ohladi. Takrat ga lahko narežete na rezine in postrežete kar takega ali z namazi.

 

Katere sestavine potrebujemo za koruzni kruh brez gnetenja?

Za koruzni kruh brez gnetenja potrebujemo koruzno in pšenično moko, vodo, mleko in kvas. Nekateri dodajajo še sol in sladkor, česar mi ne delamo, ker je na ta način kruh bolj zdrav in okusnejši.

 

Ali je koruzni kruh brez gnetenja težko pripraviti?

Koruzni kruh brez gnetenja z lahkoto pripravi kdorkoli, saj je za pripravo preprost in hitro pripravljen. Enostavno sestavine samo zmešate v posodi, ga pustite stati, oblikujete kruh in med tem segrejete pečico ter pekač, potem se koruzni kruh le še speče.

 

Ali je koruzni kruh brez gnetenja zdrav?

Da, tak kruh vsebuje vlaknine in beljakovine ter zdravo, v vodi topno mleko. Dosti boljši je od navadnega pšeničnega kruha, ne samo po zanimivem in sladkem okusu, ampak tudi, ker vsebuje bistveno manj glutena zaradi koruzne moke. Zato ga lahko uživa veliko ljudi, ki so sicer občutljivi na gluten in s tem kruhom nimajo velikih težav. Ga pa naj prej seveda malo preizkusijo.

 

V kakšnem času pripravim koruzni kruh?

Od začetka do konca procesa bosta minili samo dve uri. Pri klasičnem postopku največ časa in truda vzame gnetenje kruha, ki mora biti tudi dobro izvedeno, drugače kruh ni v redu in je za to treba imeti kar nekaj prakse. Pri koruznem kruhu brez gnetenja pa tega ni. Večino časa boste kruh pustili stati, da zraste in potem čakali, da se speče.

 

Ali je vsaka koruzna moka dobra?

Najboljša je bela koruzna moka Trdinka iz avtohtone bele koruze, ki se dobi v nekaterih trgovinah, vsekakor pa pri ekoloških kmetih in na spletu. Rumena koruza je hibridna in ima tudi drugačen okus, namenjan pa je bila bolj krmi živali, kot za ljudi.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja