Ajdov domači kruh – recept

Ajdov domači kruh

Bel, polbel, črn, polnozrnat, s semeni … zakaj si ne bi spekli tudi vi domači kruh. Recept za ajdov kruh je zelo preprost, da bo uspel tudi začetnikom peke kruha. Tako hrustljav in okusen je, da bo očaral celo družino. Bodite pripravljeni na to, da ga boste pekli prej, kot ste si predstavljali, ker ga boste tako hitro pojedli in si želeli še.

Zakaj izbrati ajdovo moko za peko kruh?

Vse več ljudi se prehranjuje brez glutena zaradi celiakije ali enostavno, ker so na dieti in v tem primeru je ajda prava izbira, saj ne vsebuje glutena. Ajda dokazano učinkuje pri zniževanju ravni holesterola v krvi, ohranja prožnost ožilja in pri uravnavanju krvnega tlaka. Ajda je bogata s cinkom, bakrom, magnezijem, selenom in vlakninami, ki so nujno potrebne za dobro prebavo. Domač ajdov kruh je tudi lažje prebavljiv kot bel pšenični kruh. Če ajdovemu kruhu dodate še nekaj orehovih jedrc, bo le ta še bolj poseben, okusen in zdrav. A pozor, ajdov domači kruh – recept, ki je predstavljen v nadaljevanju, ni primeren za ljudi z intoleranco na gluten, saj boste ajdovi moki dodali tudi belo pšenično moko.

Se tudi vi sprašujete, ali je ajdovo moko res treba popariti?

Ste vedeli, da ajda ni žito, saj botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. Ajda je iz družine dresnovk, katere zelo znana predstavnica je tudi rabarbara. Ajda ne vsebuje glutena in se zato pri peki obnaša drugače kot ostala žita. Zelo nepredvidljiva je v tem, koliko vode bo posrkala iz testa, zato se lahko zgodi, da je kruh zelo drobljiv ali da se testo sploh ne sprime skupaj. Izkušene kuharice povedo, da se temu najlažje izognete tako, da ajdove moke ne uporabite več kot polovico celotne teže moke, še boljše bo, če je boste uporabili le tretjina celotne teže. Seveda jo je treba tudi popariti in ohladiti. V nastali ohlajen »žganec« dodate še moko z glutenom in vzhajalno sredstvo. A za ajdov domači kruh – recept, ki je predstavljen v nadaljevanju, ne bo treba popariti ajdove moke.Ajdov domači kruh

Ajdov domači kruh – recept, sestavine za kilogramski hlebček:

  • 700 g bele moke (tip 500)
  • 300 g ajdove moke
  • 1 zavitek svežega kvasa
  • 1 čajna žlička soli oz. po okusu
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 skodelica mlačne vode
  • po želji lahko dodate še približno 100 g orehovih jedrc

Ajdov domači kruh – recept, priprava in peka:

1. Zavitek kvasu nadrobite v skodelico mlačne vode in dodajte žličko sladkorja ter dobro premešajte. Počakajte, da kvas naraste.

2. V večjo posodo nasujte ajdovo in pšenično belo moko, sol ter temeljito pomešajte suhe sestavine skupaj.

3. V posodi s suhimi sestavinami naredite na sredini dovolj veliko jamico, v katero vlijete kvasni nastavek in nadrobljena oz nasekljana orehova jedrca, če ste se odločili, da boste delali ajdov kruh z orehi, sicer samo kvasni nastavek. Z vilicami počasi povečujete jamico, da kvasnemu nastavku počasi primešate moko, ko ne morete več mešati z vilicami, nadaljujte z rokami. Nežno mesite toliko časa, da porabite vso moko v posodi. Če vam je lažje, lahko testo prenesete tudi na pomokano delovno površino in ko je testo zameseno, ga prestavite nazaj v posodo in ga pokrijete s čisto in vlažno kuhinjsko krpo ali prozorno folijo.

4. Testo pustite vzhajati približno 1 uro oz. tako dolgo, da prostornina testa naraste za dvakrat. Pregneteno testo pokrite s čisto in vlažno kuhinjsko krpo ali prozorno folijo.

5. Delovno površino, na kateri boste gnetili testo, dobro pomokajte in nanjo predenite mehko vzhajano testo. Testa ne gnetite z vso močjo, ampak ga nežno oblikujte v želeni hlebček. Če želite imeti manjši hlebček, oblikujte dva. Oblikovan hlebček položite v okroglo košarico, v katero ste pred tem položili čist, suh in pomokan servet. Testo pokrite s čisto in vlažno kuhinjsko krpo ali prozorno folijo, vzhajajte še približno 1 uro.

6. Testo še zadnjič prenesete na pomokano delovno površino in ga nežno pregnetete ter položite v namaščen in pomokan pladenj ali litoželezno posodo za peko kruha, ga pokrijete s čisto in vlažno kuhinjsko krpo ali prozorno folijo in pustite vzhajati.

7. Če želite nadzorovati, kako naj razpoka skorja, naredite želeni vzorec in vzhajano testo postavite v ogreto pečico na 230 °C, na tej temperaturi pecite približno 15 minut, potem znižajte temperaturo na 180 °C in pecite še 45 minut do ure. Čas peke prilagodite vaši pečici, mogoče boste mogli peči kakšno minuto več ali pa manj.

8. Pečen kruh položite na rešetke in ga pokrite z vlažno krpo. Tako naj se ohladi, potem pa le poskusite, kako vam je uspel ajdov domači kruh – recept se mogoče res bere malce zakomplicirano, a ko se lotite dela je vse skupaj zelo enostavno.

Svež domači kruh – recept, ki ste ga ravnokar prebrali, je zelo okusen sam po sebi, odličen je tudi v kombinaciji domačih namazov. Pa dober tek!

Oceni

Za oceno pritisnite na zvezdice

Povprečna ocena 0 / 5. Število ocen: 0

Ta objava še nima glasov!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja