Litoželezna posoda je primerna za kampiranje, piknike v naravi in domačo uporabo v gospodinjstvu

litoželezna posoda peka

Litoželezna posoda je kraljica vseh posod, ker je neuničljiva in zelo uporabna. Izdelana je iz železa, ki se na vsakem ognju dobro obnese, pa tudi v pečici, krušni peči, na električni kuhalni plošči in deluje tudi na indukciji. Kakovostna litoželezna posoda je namenjena peki in kuhanju izvrstnih jedi, od mesnih do zelenjavnih pa tudi peki kruha. Njena super lastnost je, da je zelo uporabna na kampiranju. Lahko jo zakopljete tudi v žerjavico in pečete najslajši kruh, krompir ali pico. Pri peki je dobro, da jo prej malo naoljimo, da se hrana ne prime na vroče železo. Čiščenje te posode je izjemno enostavno. Njena super lastnost pa je odlična toplotna prevodnost, ki jo zadrži že eno uro po kuhanju.

Katere vrste litoželezne posode poznamo?

Litoželezna posoda obstaja v več različicah. Najbolj pogoste so različne ponve, ki so lahko okroglih, ovalnih ali štirikotnih oblik. Odvisno je, za kaj se uporabljajo. Čer jih boste dali v pečico ali peč na dva in štedilnik, potem je nujno, da imajo tudi ročaje iz železa, drugače se lahko stopijo.

Zelo pogosta je tudi visoka okrogla posoda s pokrovom, ki je vsestransko uporabna kot posoda za kuhanje ali pečenje. Seveda je tudi pokrov iz litega železa.

Ena najbolj znanih in zanimivih litoželeznih posod je bosanski sač, ki ga poznajo tudi drugje na Balkanu in se uporablja za pečenje kruha ter mesa in zelenjave v žerjavici. Če niste še nikoli poskusili hrane iz take posode, ne veste, kaj je okusna hrana. Litoželezna posoda pa je pri tem ključnega pomena, saj vzdržuje stalno visoko temperaturo in hkrati ščiti hrano pred ognjem.

Ne smemo pa pozabiti na litoželezne kotličke, ki se lahko obesijo na drogove ali pa so na železnih nogah in se pod njimi zakuri. Super so za kampiranje in piknike na prostem. V njih pa ponavadi skuhamo enolončnice.

Litoželezna posoda Champ Chef

Ena boljših znamk prave litoželezne posode je znamka Champ Chef. To je posoda za kuhinje, terase, vrtove in kampiranje. Litoželezna posoda pride prav čisto povsod neglede na to, ali zakurite taborni ogenj, jo daste na plin indukcijo, električno ploščo, štedilnik na drva ali v krušno peč in žerjavico, če ima pokrov. Poglejmo si, katere vrste železne posode ponujajo.

Ponve in kozice

Litoželezna posoda v obliki ponve, je lahko okrogle oblike in večinoma ima pokrove. Pokrovi pripomorejo k temu, da se hrana hitreje skuha, saj je pritisk pare v posodi večji. To pa tudi pomeni, da se hrana kuha v lastnem soku na pari, zato je tudi dosti bolj okusna.

Nekatere ponve so višje in se imenujejo kozice ter že spominjajo na vok, ki ga z lahkoto tudi zamenjajo. V njih se na hitro in na zelo močnem ognju praži zelenjava, ki hitro zarumeni, postane mehka in sočna ter izjemnega okusa. S tem, ko je na hitro prepražena brez maščobe, je izjemno zdrava, ker še vsebuje vitamine.

Nizke ponve kvadratne oblike so namenjene peki mesa. Nekatere imajo rebra na dnu zato, da se meso ne prime na posodo in se dobro speče. To je še posebej premierno za peko rib ali pa tudi da se popeče toast.

litoželezna posoda

Dutch oven posoda in kotlički

Litoželezna posoda Dutch oven je vsestransko uporabna, ker gre za posodo, ki jo lahko uporabljate na odprtem ognju ali v gospodinjstvu na kateri koli kuhalni površini. Gre za visoko in prostorno posodo, ki je lahko manjša od 13 cm premera pa vse do 36 cm. Vsa ta posoda ima tudi železne pokrove in poleg ročajev še kavelj za obešanje, če se jo uporablja kot kotliček nad odprtim ognjem v naravi ali kaminu.

Ta litoželezna posoda je primerna za pripravo vseh vrst jedi, od cvrtja jajc, palačink, peke zelenjave in mesa, priprave sladic in peciva ter kruha, enolončnic, golažev, bogračev pa vse do peke čevapčičev. Samo izbrati morate pravo dimenzijo.

Litoželezni kotlički Bestduty

Zelo uporabna litoželezna posoda so tudi kotlički Bestduty, ki se ponašajo s to  posebnostjo, da imajo železne noge, ki so vlite vanje. To pomeni, da stojijo na lastnih nogah. Seveda se jih da obesiti na kavelj, ker so tako tudi pripravljeni. Vendar je zanimivo to, da lahko kotliček kjerkoli postavite na tla brez drogov in pod njim zakurite ogenj ter naredite slasten obed. Zato je kotliček uporaben tako v naravi, kot tudi v gospodinjstvu.

Emajlirana železna posoda

Znamka Lava Cooking ponuja različico moderne Dutch Oven posode, ki je emajlirana. Ta litoželezna posoda ima prednost v tem, da se ne prime hrana med kuhanjem in je primerna za dolgotrajno kuhanje vseh vrst jedi. V njej se lahko tudi peče. Z emajlom je prevlečena trikrat in spada med zelo kakovostne posode. Z njo morate znati ravnati pravilno, da ohranite emajl, saj je potem lahko taka posoda prisotna v družini več generacij.

Emajlirana litoželezna posoda ima pokrovko in se dobro zatesni. Je primerna tudi za dolgotrajno kuhanje na nizkih temperaturah za jedi, kot je na primer svinjina. Na izbiro je več velikosti posode in tudi več različic.

Zanimiva lastnost vse litoželezne posode je v tem, da po tem, ko nehate kuhati, ostane hrana v njej vroča še odbor uro. Enako velja, če jo vzamete iz hladilnika, bo hlad v posodi zdržal več kot eno uro. To pa se zgodi zaradi železa, ki absorbira toploto in hlad ter ju zadrži v sebi.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja