Domače žemlje iz pirine moke

Domače žemlje iz pirine moke

Pripravljanje lastnega kruha je pogosto ena tistih stvari, ki mi je všeč, toda ne uspem tako pogosto, kot bi morda želela. Pa vendar so domače žemlje iz pirine moke enostavna priprava.

V teh časih, ko nas je večina ljudi doma, je naj lažje pripraviti nekaj zanimivega in morda nevsakdanjega in zlahka se prepustimo domišljiji, kjer lahko povsem brez skrbi eksperimentiramo. Ko se nam zdi, da ‘običajne’ moke marsikomu, tudi nam, primanjkuje, je tudi odlična priložnost za uvajanje pirine moke, ki je zdravju prijazna. Da ne bomo pekli vedno kruha, bomo tokrat pekli domače žemlje iz pirine moke.

Kaj je pirina moka.

Ugotovila sem in verjetno boste tudi vi, da manj tipične moke, kot so pirina moka, ajdova moka in mandljeva moka, ne »priletijo« tako hitro s polic, vsaka moka pa ima določene prednosti, tudi pred predelano belo moko.

Pira je starodavna oblika pšenice, ki je od bronaste dobe do srednjeveške dobe veljala za kmečko žito. Posebej priljubljen je bil v srednji Evropi, preden je v 19. stoletju izginila iz mode. V zadnjem času pa se vse pogosteje pojavlja.

Nemčija in Avstrija sta danes najpogostejši državi, kjer so posušena nezrela zrna, “grunkern”, priljubljena za dodajanje teksture kruhu. Na Nizozemskem se uporablja tudi kot osnova za pripravo žganja Jenever.

Je pira polnozrnato žito?

Pira, tako kot običajna pšenična moka, je v bolj predelani beli in polnozrnati obliki. Vsebuje gluten, vendar nekoliko manj kot običajna pšenica. Polnozrnata moka iz pire je po hranilni vrednosti podobna polnozrnati moki, vendar z nekaj dodatki.

Prvič, ima nekoliko višjo vsebnost mineralov, vendar mnogi menijo, da je lažje prebavljiva kot pšenična moka.

Drugič, običajno naredi kruh bolj nežno sladek, kot oreškov kruh in ne rahlo grenak, kakršna je lahko polnozrnata moka.

Nasveti za peko s piro.

Edina pomanjkljivost pire je, da ima šibkejšo strukturo glutena, zato boste imeli občutek, da kruh ne drži trdote. Morda se vam bo zdelo, da testo »beži« na pekaču, ko nastavite oblikovan hlebec/žemljo, navzdol. Med gnetenjem je tudi precej mehak. Pozitivna stran je, da ga ni treba gnesti tako dolgo in je bolj lahkega okusa.

Čas priprave traja le 10 min, čas počitka 1 h 30 min in čas pečenja 15 min.

Domače žemlje iz pirine moke – kaj potrebujete.

Potrebovali boste:

Tehtnico, olje, radensko, vilico, kuhalnico, posodice z moko, kvasom, soljo in sladkorjem, desko, nož, valjar, olje in posodo z vodo, prav tako pirino moko ter posodo za vzhajanje.

Domače žemlje iz pirine moke

 

Domače žemlje iz pirine moke – recept.

– 500 g pirine moke

– 250 ml mleka ali pa 1 dl radenske

– 1 zavitek kvasa

– 0/5 dl olja

– 2 dl vode

– žlica soli

– žlica sladkorja

– po želji lahko dodate tudi kislo smetano

Domače žemlje iz pirine moke – postopek.

V posodo presejemo pirino moko in ob robove dodamo sol. S kuhalnico ali roko naredimo na sredini vdolbino, v katero bomo dodali že pripravljen kvas, kateremu smo dodali toplo vodo in sladkor in 1 dl radenske.

Domače žemlje iz pirine moke

 

Vse sestavine lepo premešamo z vilico in dodamo 0/5 dl olja. To premešamo in dodamo še preostanek vode. Mešamo tako dolgo, dokler se vse sestavine med seboj povežejo in še pregnetemo. Gnesti ne bo treba tako dolgo kot pri pšeničnem kruhu.

Domače žemlje iz pirine moke

 

 

Testo je pripravljeno, ko se več ne oprijema rok. Posodo za vzhajanje rahlo naoljite, nato testo vstavite v notranjost, pokrijte in prenesite na toplo mesto brez prepiha. Ne sme biti vroče, toda peč, ki se je skoraj ohladila, bo odlična in bo skrajšala čas vzhajanja.

Domače žemlje iz pirine moke

Pustite, da se približno podvoji, približno 1 uro, odvisno od tega, kako toplo je. Ko vzhaja, testo nagnemo, na rahlo pomokano površino (nekajkrat s prsti vtisnemo testo, da se izločijo odvečni mehurčki) in ga damo nazaj v posodo.

Domače žemlje iz pirine moke

Med tem, ko testo vzhaja, si pripravimo pekač. Pekač obložite s pergamentom.

Testo vzemite iz posode, ga položite na pomokano desko in ga oblikujte v podolgovato »pogačo«.

Domače žemlje iz pirine moke

Z nožem narežite, vsaj približno 5 cm testa in vsak kos testa z rahlo pomokanimi rokami oblikujte v kroglico in položite na pergament, kjer naj bo vsaj za 4 prste prostora med njimi.

 

S tanjšim »pomokanim« valjem, po sredini majhnega hlebca, naredimo vdolbino, ali pa poskusite prerezati z nožem, tako da dobimo obliko žemljice ali iz enega malega hlebčka dve polovici, ki pa se morata držati, ne smete jih prerezati.

Vse pripravljene žemljice lahko še pokrijemo s krpo in pustimo, da še malo vzhaja približno od 15 do 30 minut. V tem času pečico segrejte na 240 stopinj Celzija.

Pripravljene žemljice damo v ogreto pečico in jih pečemo na 240 stopinj Celzija 10 do 15 min ali pa 180 stopinj Celzija v ventilatorski pečici.

Ko so pečene, jih zavijemo v dobro ožmeto krpo in jih pokrijemo s prtom, da dobimo rahlo strukturo skorje.

Domače žemlje iz pirine moke – opombe.

Upoštevajte, da lahko naredite 100-odstotne žemlje s piro in bodo odličnega okusa, vendar se zavedajte, da ima pira nižji glikemični indeks, kar pomeni, da tudi ne bo imel oblike, kot si jo želite.

Domače žemlje iz pirine moke

 

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja