Košarice za vzhajanje kruha – nepogrešljiv pripomoček pri peki domačega kruha

Za peko domačega kruha je zelo pomembno, da izberete prave in kakovostne sestavine ter pripomočke s pomočjo katerih bo kruh še bolj okusen in privlačen za oči. Za peko najbolj okusnega kruha je zelo pomembno, da izberete kakovostno moko, vzhajalno sredstvo, pa naj bo to svež ali suhi kvas, vinski kamen, pecilni prašek ali pa droži, košarice za vzhajanje kruha, peka pri pravi temperaturi in seveda ljubeče roke, ki bodo kruh zamesile, vse to bo pripomoglo, da boste spekli najboljši kruh.

Že naše babice in prababice so uporabljale posebne pletene košarice za vzhajanje kruha iz ratana, da je hlebček obdržal želeno obliko in je lepše vzhajal. Pri ljubiteljih peke domačega kruha so košarice za vzhajanje kruha spet zelo priljubljene, zato se nam zdi prav, da tudi mi nekaj malega zapišemo o njih.

Uporaba in vzdrževanje košaric

Košarice za vzhajanje kruha po različnih krajih Slovenije poimenujejo tudi pehar ali slamica, kljub različnim imenom, jo povsod uporabljajo za vzhajanje kruha. Zdaj pa poglejmo, kako se jih uporablja in vzdržuje, da jih lahko uporabljate, kar se le da dolgo. Pred prvo uporabo košarice za vzhajanje kruha malce poškropite z vodo in dobro potresite z moko, najbolje riževo, saj se ta ne veže na gluten, zato se testo hleba ne bo lepilo na steno košarice. Če nimate riževe bo v redu tudi ržena. Oblikovan hlebček položite v košarico, kjer bo vzhajal in počakal do naslednjega mesenja oz peke v pečici. Vzhajanje kruha v košarici iz ratana pripomore k boljši teksturi testa, saj med samim vzhajanjem testo zadržuje toploto, ob tem pa ratan nase vleče odvečno vlago iz testa. Danes lahko kupite košarice za vzhajanje kruha različnih velikosti in oblik, če želite, da bo košarica dajala hlebčku oporo in mu pomagala obdržati obliko, da bo pečen kruh višji in lepši, potem morate izbrati primerno velikost košare, ne sme biti ne prevelika ne premajhna. Še ena zelo pomembna informacija je, da košarice za vzhajanje kruha nikoli ne uporabljate za peko v pečici ali da bi jo po uporabi prali. Po uporabi jo enostavno obrnete okrog, malce potresete, tako boste odstranili vso odvečno moko in že jo lahko shranite v suhem prostoru do naslednje uporabe.

Si želite, da bi se na hlebčku poznal vzorec košare?

V tem primeru je treba notranjost košarice za vzhajanje kruha najprej dobro pomokati in v njej vzhajati hlebček brez krpe. Če ne želite odtisa na skorji kruha pa košarico obložite s krpo in jo pomokajte, kot že rečeno najbolje z riževo moko.

V nadaljevanju pa smo za vas pripravili tudi recept za kruh, ki ga pred peko položite v košarice za vzhajanje kruha.

Sestavine za peko belega kruha:

 • 500 g bele moke
 • 500 ml tople vode
 • 3 jedilne žlice olivnega olja
 • 30 g kvasa
 • ščep sladkorja
 • približno 1 dl mleka
 • 1 čajno žličko soli oz. po okusu

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za pripravo in peko kruha:

 • večja posoda za pripravo testa,
 • manjša skodelica,
 • kuhalnica,
 • papir za peko,
 • pekač,
 • pečica

Priprava in peka belega kruha:

 1. Toplemu mleku v manjši skodelici dodajte sladkor in nadrobljen kvas, vse skupaj malce pomešajte in pustite na toplem, da kvasec vzhaja približno 10 minut.
 2. Med tem v večjo posodo nasujte moko in ji naredite srednje veliko jamico v katero vlijete olje, kvasec in sol.
 3. Med mešanjem s kuhalnico počasi dodajajte toplo vodo. Na koncu testo mesite z rokami in ga dobro pregnetite, vsaj 10 minut, da postane lepljiv. Po potrebi dodajajte še vodo, če je testo pregosto ali moko, če se vam testo prijemlje za roke.
 4. Oblikovan hlebček položite v pomokano košaro za vzhajanje in ga pokrite s suho krpo ter pustite vzhajati približno 1 uro oz dokler se volumen ne poveča za dvakrat.
 5. Vzhajano testo previdno prevrnite na pomokan pult in ga še enkrat nežno pregnetite. Testo oblikujte v hlebček in ga položite na predhodno obložen pekač s peki papirjem. Hlebček zarežite in postavite v ogreto pečico na 180 °C. Ne pozabite s košarice za vzhajanje kruha po uporabi otresti odvečne moke in jo shraniti v suh prostor do naslednje uporabe.
 6. Hlebček iz pol kilograma moke se peče približno 45 minut, a ker se pečice med seboj razlikujejo, vam svetujemo, da čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate.
 7. Pečen kruh položite na kovinske rešetke in počakajte, da se bo enakomerno in počasi ohladil. Če želite, da bo skorja mehka, potem ga pokrite s čisto kuhinjsko krpo, če želite, da je skorja hrustljava, pa ga ne pokrivajte s krpo in naj se ohladi na zraku.
 8. Dišeč in ohlajen domač kruh pa le z veseljem narežite in uživajte v sadu svojega dela.

Verjamemo, da vam je kruh uspel in da ga boste z veseljem spekli še kdaj.

Dober tek!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja