Kruhki za hamburger – odslej jih boste pekli samo še doma

Kruhki za hamburger

Verjetno ste že slišali, da je hamburger tako dober, kot so dobri kruhki, v katere so zapakirane ostale sestavine hamburgerja. Prav zato vam tokrat ponujamo recept, ki je zelo preprost za pripravo in primeren za vse vrste hamburgerjev, od veganskih do vseh vrst mesnih. Narejeni kruhki za hamburger odlično ostanejo do nekaj tednov v zamrzovalni skrinji, če jih seveda ne boste s prijatelji, vseh pojedli kar takoj, ko bodo pečeni.

Kruhki za hamburger – sestavine za 8 kruhkov:

 • 450 g bele moke (tip 400 ali tip 500)
 • 7 g suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
 • 2,5 dl mleka
 • 5 čajnih žličk sladkorja
 • 70 g masla – sobne temperature
 • 1 čajno žličko soli oz. po okusu
 • 1 jajce za premaz
 • po želji 2 jedilni žlici sezama za posip

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za peko:Kruhki za hamburger

 • večja posoda za pripravo testa
 • kuhinjska tehtnica
 • kuhalnica
 • kuhinjska krpa
 • folija za živila
 • papir za peko
 • pekač
 • manjša posoda
 • kuhinjski čopič
 • pečica

Kruhki za hamburger – priprava in peka:

1. V manjši posodi pripravite kvasni nastavek, v toplo mleko (ogreto do 40 °C) vsujte kvas in sladkor ter premešate. Po približno 10 minutah se bo tekočina začela peniti in to pomeni, da se je kvas aktiviral.

2. V večjo posodo presejte moko in ji na sredini naredite luknjico, v katero vsujete sol in pripravljen kvas. S kuhalnico dobro premešajte, da se testo poveže in potem gnetite še z rokami približno 5 minut. Če boste testo mesili v kuhinjskem robotu, gnetite približno 3 minute.

3. Zgnetenemu testu dodajte maslo sobne temperature, ki ste ga predhodno narezali na manjše kocke in jih dobro vgnetite z rokami v testo, gnetite toliko časa, da v testu ne bo več videti sledi masla.

4. Večjo posodo, v kateri imate testo pokrite s kuhinjsko krpo ali folijo. Testo za kruhke pustite vzhajati približno 1 uro na sobni temperaturi oz. toliko časa, da se volumen testa podvoji. Višjo temperaturo, kot imate v kuhinji, hitreje bo testo vzhajalo.

5. Vzhajano testo malo pomokajte in položite na pomokan kuhinjski pult. Z nožem testo razdelite na 8 enakih delov. Vsak kos testa posebej med dlanmi s krožnimi gibi oblikujte v majhne okrogle kruhke. Kruhek položite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Med kruhki za hamburger naj bo dovolj prostora, da se med vzhajanjem ne bodo sprejeli skupaj.

6. Kruhke za vzhajanje na pekaču, pokrite s prozorno folijo za živila, da se ne bodo po vrhu izsušili. Testo naj vzhajajo približno 45 minut oz. dokler se volumen kruhka ne podvoji.

7. Folijo odstranite in kruhke premažite z razžvrkljanim jajcem, da se bodo med peko obarvali v zlato rjavo barvo. Kruhki za hamburger bodo res tisti pravi, če jih boste posuli tudi s sezamom, a če ga nimate pri roki nič hudega.

8. Pečico segrejte na 200 °C in na njeno dno postavite posodo z vodo, da boste med peko ustvarili paro. Pekač s kruhki postavite v pečico in pecite 15 minut, nato odstranite posodo z vodo in temperaturo znižate na 190 °C in pecite še približno 10 minut. Čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate, lahko, da boste pekli kakšno minuto manj ali več od navedbe v receptu. Kruhki za hamburger so pečeni, ko se njihova površina obarva v zlato rjavo barvo.

9. Pečene kruhke vzemite iz pečice in jih položite na kovinske rešetke, da se počasi in enakomerno ohladijo. Verjamemo, da so vam kruhki za hamburger odlično uspeli in da jih boste še mnogokrat pekli.

Kruhki za hamburger – kako jih lahko shranite?

Ohlajene kruhke lahko uporabite takoj, ali pa jih shranite v vrečko za zamrzovanje in jih shranite v zamrzovalni skrinji. Tam vas bodo počakali nekaj tednov, do naslednje želje po hamburgerju. Ko se odločite, da bi kruhke odmrznili, boste to storili najlažje tako, da jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko in jih postavite v pečico na nizki temperaturi za 2 do 3 minute ali pa jih enostavno pustite na sobni temperaturi približno pol ure.

Kruhki za hamburger – kaj jim dodati, da dobite najbolj slasten hamburger?

Eden od trikov je zagotovo to, da kruhke popečete, preden dodate vse izbrane dodatke. Ponev postavite na zmeren ogenj in kruhek po dolžini prerežite na pol in vsako polovico z notranjostjo položite v ponev, v katero pred tem niste dodajali masla ali olja. Kruhek popečete le toliko, da se obarva v zlato rjavo barvo, to bo preprečilo, da bi se hamburger zmehčal, ko mu boste dodali izbrane dodatke. Ko je notranjost obeh strani kruhka popečena, na spodnjo stran kruhka najprej namažite majonezo in položite list sveže solate, dodajte izbrano omako pa mesno ali vegansko polpeto, sledi na tanko narezan svež paradižnik, kumare ali čebula, povrhu polite z izbrano omako in hamburger pokrite z drugo polovico kruha. Hamburger je pripravljen, pa dober tek želimo!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja