Vzhajanje kruha čez noč

Vzhajanje kruha čez noč

Vzhajanje kruha čez noč so poznale že naše babice, ki niso imele dovolj kvasa za vzhajanje kruha. V tem članku bomo spoznali dva načina za vzhajanje kruha čez noč, saj v času krize oba načina prideta lahko prav, če se pojavi pomanjkanje kvasa v trgovinah. Kruh vzhajan čez noč je enostavno narediti, pa še ne porabi se dosti časa, niti truda, saj se ga ne gnete, le zmeša v vzhajalni posodi in se ga zjutraj da peči v pečico. Res preprosto, mar ne?

 

Vzhajanje kruha čez noč po babičino

 

Vzhajanje kruha čez noč, kot so ga delale naše babice in ponekod še naše mame, ko na razpolago ni bilo veliko kvasa, je super informacija, ker lahko spet kdaj pridemo v podobno situacijo. Moka in voda pa se ponavadi doma vedno najdeta, to pa je tudi vse, kar potrebujete za dober, domač kruh.

Kako so babice naredile kvas? Če so dobile v roke samo nekaj malega kvasa, so nov kvas lahko pridobile tako, da so najprej naredile kvašen kruh in ga vzhajale. Ko je bilo kvašeno testo gotovo, so vzele stran del testa, ga oblikovale v krogle velikosti jajca in jih spravile v temen ter suh prostor, kjer so se krogle sčasoma posušile.

Takšno kroglo kvašenega testa naslednjič za vzhajanje kruha čez noč uporabite tako, da kroglo suhega kvašenega testa nadrobite v mlačno vodo, dodate žličko trsnega sladkorja in pustite stati čez noč na sobni temperaturi. Ko košček nadrobite, je včasih povsem že posušen, ali pa je na sredini še moker. Eno in drugo je v redu in bo delovalo.

Vsakič, ko naredite kvašeno testo, lahko vedno vzamete stran del testa in ga spravite za naslednjič. Tako vam kvasa ne bo več treba kupovati.

Drug način za vzhajanje kruha čez noč pa je, da če imate kocko kvasa, jo razdelite na približno 50 koščkov in oblikujete 5 mm velike kroglice, ki jih zamrznete in jih jemljete iz zamrzovalnika, ko boste pekli kruh. Kroglice zamrznite posamično, lahko kar na krožniku. Ena kroglica zadostuje za 800 g hlebec.

Tretji način pa je uporaba suhega kvasa, če ga imate pri roki.

 

 

Vzhajanje kruha čez noč: pripomočki in sestavine

 

Za vzhajanje kruha čez noč potrebujete zgolj vzhajalno posodo, kuhalnico za mešanje, pekač s pokrovom ali lito železno posodo s pokrovom. Če pokrova nimate, uporabite aluminijasto folijo.

 

Sestavine za 4 osebe:

 

  • 550 g moke
  • 1 kroglica kvasa (ali 0,5 vrečke suhega kvasa, ali kvašeno testo)
  • 420 ml mlačne vode

 

Lahko uporabite pšenično moko ali katero koli drugo moko. Če želite imeti še bolj zdrav kruh za boljšo prebavo z vlakninami, lahko dodate pest otrobov.

 

Vzhajanje kruha čez noč: priprava

 

Za vzhajanje kruha čez noč je pomembno, da ga pustimo zares stati preko noči, da bodo kvasovke naredile delo namesto vas in dobro pregnetle testo. Dlje časa, kot boste pustili testo čez noč v vzhajalni posodi, bolj mehak bo kasneje, ko bo spečen.

Zvečer v posodo za vzhajanje nalijte mlačno vodo. V vodo dajte kvas v kateri koli zgoraj opisani obliki. Dodajte moko. V našem receptu soli ne dodajamo zaradi bolj zdravega kruha in slabega vpliva soli na ledvica. Vse sestavine premešajte s kuhalnico.

Opazili boste, da je tako testo precej bolj lepljivo, kot običajno. To je v redu, ko bo kruh spečen, bo rahel. Vzhajalno posodo pokrijte s pokrovom, če ga nimate, lahko prekrijete z vrečko in krpo, pomembno je, da kruh v posodi ostane moker.

Nato ga enostavno pustite na sobni temperaturi približno 16 ur in ne manj kot 10. V posodi bodo delovale kvasovke in odlično opravile svoje delo do drugega dne.

 

Vzhajanje kruha čez noč: pekaVzhajanje kruha čez noč

 

Ko se je zgodilo vzhajanje kruha čez noč, boste naslednji dan našli v posodi zelo lepljivo testo, ki ga stresite in zbezajte iz posode s teflonsko ali kakšno drugo lopatko, na katero se lepljivo tesno ne bo preveč prijelo. Testo je izjemno lepljivo, zato ne priporočamo gnetenja z rokami.

Testo stresite na dobro pomokano površino. Ko ga boste uspešno zbezali iz posode, ga z vseh strani dobro pomokajte in oblikujte v hlebček.

Nato ga zopet položite v vzhajalno posodo, ki jo pomokajte in pustite stati 2 uri, da bo spet vzhajal.

V še mrzlo pečico dajte pekač s pokrovom ali lito železno posodo s pokrovom. Če tega nimate, lahko kasneje uporabite aluminijasto folijo. Pečico pred peko segrejete na 230 stopinj. Prazen pekač naj bo v pečici vsaj pol ure.

Nato ga previdno, z zaščitnimi rokavicami pred vročino, vzamete iz pečice, pomokate, vanj stresete hlebček in pekač zaprete s pokrovom ter ga vrnete v pečico. Pečete 40 minut.

Nato odstranite pokrov pekača in pečete še 5 minut brez pokrova.

Ko je kruh pečen, vzamete kruh iz pekača in ga zavijete v kuhinjsko čisto krpo, ki ni oprana s praškom ali mehčalcem. Pustite kruh stati v krpi vsaj 40 minut, da se ohladi in se skorja zmehča.

 

Katere so sestavine za vzhajanje kruha čez noč?

Za vzhajanje kruha čez noč potrebujete samo vodo, moko in kvas v obliki suhega kvasa, zmrznjene kroglice ali kvašenega testa. Uporabite lahko katero koli moko želite.

 

Ali se kruh za čez noč mesi?

Ne, sestavine kruha za čez noč samo premešate med seboj toliko, da se spojijo ter pustite kruh stati 16 ur in ne manj kot 10 ur. Dlje, kot bo stal, bolj rahel bo. Mesile ga bodo kvasovke čez noč.

 

Kako kruh za čez noč spečem?

Pečica in pekač s pokrovom morata biti ogreta na 230 stopinj. Pekač položite še v mrzlo pečico, v njej naj bo pol ure. Ko ga vzamete iz pečice, bodite res previdni, ker je zelo vroč. Odstranite pokrov, kruh stresete v pekač in pečete 40 minut, nato odstranite pokrov in dopečete še 5 minut. Vzamete kruh iz pečice in ga zavijete v krpo ter pustite 40 minut, da se ohladi.

 

Ali lahko jem vroč kruh z namazi?

Ne priporočamo, da jeste vroč kruh, sploh ne z namazi in maščobami skupaj. Je sicer zelo okusen, sploh z namazi, vendar vas lahko močno začne boleti želodec, ker vroč kruh naredi precejšno težo v želodcu. K temu pa pripomorejo še namazi.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja