Pirin kruh brez kvasa je zdrava in hranilna jed, ki krepi telo in celice. Pira je starodavno žito, ki vsebuje beljakovine, vlaknine, vitamine kot sta B in E, pa baker, magnezij in cink. Ker vsebuje tudi antioksidante, brani telo pred škodljivimi vplivi. Pirin kruh brez kvasa je rahel, mehak, okusen in vas nasiti v mrzlih dneh, da se počutite toplo, prijetno in močni. Ker je brez kvasa, je bistveno bolj zdrav, saj kvas zaradi temperature spremeni kemijsko strukturo in postane nevaren za telo. To čutimo tako, da nam ni dobro. Po pirinem kruhu, ki je brez kvasa, pa se boste počutili naravnost fantastično. Preizkusite ga, enostavno ga je narediti.
Recept za 4 osebe
Za pirin kruh brez kvasa boste potrebovali naslednje sestavine:
- 350 g pirine polnozrnate moke (lahko navadne),
- 200 ml sojinega navadnega jogurta natur (če soje ne smete, uporabite drug rastlinski jogurt na primer kokosov ali mandljev),
- 100 ml mineralne vode z mehurčki,
- 1 žlica olivnega olja,
- 1 žlica sode bikarbone ali pecilnega praška.
Nekateri dodajo še sol, ki pa je ne priporočamo zaradi tega, ker slabo vpliva na delovanje ledvic in povzroča visok pritisk ter zastajanje vode v telesu. Če bi želeli soliti kruh priporočamo, da uporabite organske soli, kot so morske alge, mehurjasta haloga ali islandski lišaj, ki jih zmeljete v kavnem mlinčku.
Ne priporočamo uporabe jogurtov živalskega izvora, saj v vodi in krvi niso topni in povzročajo težave s prebavo, zamastitev žil in vnete hemoroide. Če le morete, uporabite jogurte rastlinskega izvora, tako boste spekli najbolj zdrav in najboljši pirin kruh, kar ga obstaja.
Priprava in peka pirinega kruha
Potrebujete še večjo posodo za mešanje, navadno leseno kuhalnico, glinen, steklen ali kovinski pekač pravokotne, okrogle ali ovalne oblike, ki je malo višji, nekaj dobre volje in 10 minut časa za pripravo testa.
Med pripravo segrejte pečico na 200 stopinj Celzija, tako boste lahko pirin kruh brez kvasa dali peči takoj, ko ga zamešate.
Pekač lahko obložite s peki papirjem in ko boste naredili testo za pirin kruh, ga boste stresli na papir.
V večjo posodo za mešanje dajte moko, mineralno vodo, olje in sodo bikarbono. Sestavine dobro zmešajte. Sama masa je precej lepljiva, to je povsem normalno in takšno damo v pečico.
Ko ste maso dobro zamešali, jo stresite v pekač prekrit s peki papirjem ter jo lepo razporedite po pekaču. Najbolje je, da je povsod enakomerna, da lepo naraste in se speče povsod enako.
Če je pečica že ogreta na 200 stopinj Celzija, potem lahko pekač položite v pečico ter naravnate uro, ki vas bo čez 30 minut opomnila, da znižate temperaturo na 180 stopinj Celzija ter pečete kruh še dodatnih 20 minut. Nato vzamete kruh iz pečice, saj bo pečen.
Pirin kruh brez kvasa naj ostane svež dlje časa
Ko vzamete pirin kruh brez kvasa iz pečice, naj se najprej ohladi. Ne jejte preveč vročega kruha, ker vas potem lahko tišči in boli v želodcu. Če imate radi topel kruh, naj bo mlačen.
Da bi kruh ostal ves čas svež in mehak, lahko naredite dvoje. Ali ga zavijete takoj, ko je še vroč v krpo in ga tako tudi pustite. Drug način pa je, da ga najprej rahlo poškropite po skorji z mlačno vodo in ga nato zavijete v krpo. Preizkusite eno in drugo metodo in katera vam bo bolj všeč, jo lahko vedno uporabite tudi pri peki drugih kruhov.
Doma narejen pirin kruh bo zdržal precej časa, tudi nekaj dni. Če pa bi ga želeli imeti vedno pri roki, ga lahko tudi zamrznete v zamrzovalniku in ga pogrejete, ko ga potrebujete. Vsekakor ne bo enak okus, kot svež.
Naredite pa lahko tudi neke vrste prepečenec. V tem primeru kruha ne poškropite z vodo ampak ga pustite, da se ohladi in ga narežite na rezine. Nato ga pustite na zraku, nekje na toplem, lahko na radiatorju ali v odprti pečici na rahli temperaturi, da se povsem posuši. Postal bo hrustljav. V primeru, da se vam zdi preveč trd, je uporaben za juhe, kjer se bo napil tekočine in bo spet v redu.
Katere sestavine potrebujemo za pirin kruh brez kvasa?
Za pirin kruh brez kvasa potrebujemo polnozrnato pirino moko (ali navadno), sojin navaden jogurt ali kakšen drug rastlinski jogurt, mineralno vodo, olivno olje, sodo bikarbono ali pecilni prašek.
Ali je pirin kruh brez kvasa primeren tudi za ljudi s celiakijo?
Pirin kruh brez kvasa ni primeren za bolnike s celiakijo, ker so alergični na gluten, ki pri njih sproži avtoimuno vnetje. Pira je žito, kot pšenica in vsebuje gluten, zato naj se ji taki ljudje izognejo in uporabijo na primer ajdo.
Ali je pirin kruh brez kvasa težko pripraviti?
Pirin kruh brez kvasa pripravite izjemno hitro in ga lahko naredi vsak. Sestavine dobite v vsaki navadni trgovini. Imeti morate le posodo, kuhalnico in pekač, če je možno še peki papir, ni pa nujno. Sestavine samo zamešate in vlijete v pekač ter pečete 50 minut.
Zakaj je pirin kruh brez kvasa boljši od običajnega?
Pirin kruh brez kvasa je bistveno boljši od običajnega s kvasom zaradi odsotnosti kvasa. Kvas ni zdrav, ker na vročini spremeni kemijsko strukturo, kar ve že skoraj vsak, zato je tudi v trgovinah vedno več ponudbe kruhov brez kvasa. Veliko ljudi je alergičnih na kvas v kruhu, če jedo kruh brez kvasa, pa nimajo težav.
Ali lahko uporabim jogurt iz kravjega mleka?
Lahko, vendar morate vedeti, da potem pirin kruh brez kvasa ne bo več najboljši. Bistvena razlika je med živalsko beljakovino, ki ni topna v vodi in krvi ter rastlinsko beljakovino, ki je topna tako v vodi, kot v krvi, kar pomeni, da se bo v teleksu predelala, celice jo bodo vsrkale in se bo tudi brez težav izločila iz telesa. Živalske beljakovine ostanejo v telesu toliko časa, dokler ne razpadejo, če povemo po domače, zgnijejo. To pa je za telo škodljivo. Ustavijo se tudi v hemoroidih, zato je potrebna včasih celo operacija. Takšen recept, ko smo ga podali, je unikaten in preizkušen z naše strani ter ga priporočamo kot najbolj zdravega iz lastnih izkušenj.