Peka kruha s suhim kvasom – alternativa svežemu kvasu

Peka kruha s suhim kvasom

Tradicionalna peka kruha poteka s svežim kvasom, a le tega lahko nadomestite tudi s suhim, ki je nadvse priročen za uporabo. Prav tako lahko sveži kvas nadomestite s suhim, če se odločite za pripravo testa za pico, krofe, buhtlje ali potico. Tokrat je predstavljena peka kruha s suhim kvasom.

Peka kruha s suhim kvasom – podrobnosti o suhem kvasu, ki jih morate poznati

Kvas je skupek enoceličnih mikroorganizmov, natančneje kvasovk, ki spadajo med glive in pomagajo pri vzhajanju testa. Vzhajanje testa je posledica fermentacije, ki jo povzročijo mikroorganizmi v idealnem toplem okolju. Pred vsako uporabo preverite, kakšen kvas se skriva v zavojčku. Zelo pomembno je, da veste, da kvasovke v suhem kvasu niso žive in da jih je treba pred uporabo aktivirati. Aktivacijo naredite tako, da suhi kvas pomešate s toplo vodo, temperatura le te naj bo nekje med 37 in 43 °C, po želji lahko dodate tudi malce sladkorja, saj je sladkor hrana za kvasovke. Po nekje 5 do 10 minutah se mora kvas začeti peniti, to je dokaz, da je s kvasovkami vse v redu. Razen če vam na zavojčku piše, da imate instant kvas, tega pa ni treba pred uporabo aktivirati, ampak ga lahko kar stresete med ostale sestavine in delate naprej, kot vam piše v receptu, saj vsebuje 100 odstotno žive kvasovke. Instant suhi kvas običajno deluje za 25 odstotkov učinkoviteje kot aktivni suhi kvas, zato instant suhega kvasa uporabite manj kot aktivnega. Če vam piše v receptu, da uporabite 1 čajno žličko aktivnega suhega kvasa, potem v primeru, da imate instant suhi kvas, uporabite tri četrtine čajne žličke tega kvasa. Razlikujeta se tudi v roku uporabe, instantni ima daljši rok uporabe. Peka kruha s suhim kvasom se lahko začne, saj zdaj poznate vse ključne informacije na katere morate biti pozorni.

Peka kruha s suhim kvasom – sestavine:

 • 500 g bele moke
 • 300 ml tople vode
 • 1 zavojček suhega kvasa ali 3/4 zavojčka instant suhega kvasa
 • 1 čajna žlička soli oz. po okusu
 • 2 jedilni žlici olivnega olja
 • po želji 1 čajna žlička sladkorja

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za peko kruha:Peka kruha s suhim kvasom

 • večja posoda za pripravo testa
 • kuhalnico
 • manjšo posodo
 • kuhinjsko krpo ali folijo za živila
 • papir za peko,
 • pekač
 • pečica

Postopek priprave testa in peka kruha s suhim kvasom:

1. Najprej pripravite kvasni nastavek. Zavojček suhega kvasa stresite v toplo vodo in po želji dodajte sladkor ter premešajte. Če so kvasovke aktivne, se bo tekočina začela peniti.

2. V večjo posodo presejte izbrano moko in v sredino naredite jamico. V jamico stresite sol, olivno olje in kvasni nastavek.

3. S kuhalnico premešajte vse sestavine, da se povežejo v testo. Testo v posodi pregnetite, da poberete vso moko.

4. Testo prenesete na pomokano desko ali kuhinjski pult in ga gnetite še 10 minut na tak način, da z navzdol obrnjeno pestjo zagrabite za vrh testa, z zapestjem pa ga odrinete od sebe in navzdol. Testo med takšnim gnetenjem ves čas vrtite. Testo je dovolj zgneteno, ko je gladko in se ne prijemlje za površino pulta oz deske in prste.

5. Pregneteno testo previdno položite nazaj v posodo in jo pokrite s čisto kuhinjsko krpo ali folijo za živila.

6. Testo pustite vzhajati na toplem mestu v kuhinji približno 1 uro oz. toliko časa, da se volumen testa podvoji.

7. Testo počasi stresite na pomokan pult. Tokrat gnetite tako, da zagrabite zgornji del testa (tisti del, ki gleda stran od vas) ter ga potegnite k sebi in prepognete na testo. Isti postopek ponovite še na levi, desni in na spodnji strani testa. Nastali hlebček obrnete, da je gladka stran spodaj, malo pomokate in postavite v košarico za vzhajanje kruha, ki ste jo predhodno obložili s krpo in pomokali (najbolje z riževo moko, ki nase ne veže glutena in preprečuje prijemanje testa za krpo). Hlebček pokrite s krpo ali folijo za živila in pustite vzhajati še približno pol ure.

8. Hlebček previdno obrnite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Z ostrim nožem zarežite želeni vzorec in hlebček postavite v ogreto pečico na 220 °C. Prvih 15 minut lahko kruh pečete skupaj z vrelo vodo, potem pa znižajte temperaturo na 200 °C, odstranite vodo s pečice in pecite še približno pol ure. Čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate.

9. Ko je kruh pečen, ga položite na kovinske rešetke ali mrežico in počakajte, da se enakomerno hladi na zraku. Če želite, da bi imel vaš kruh mehko skorjo pa ga zavite v čisto kuhinjsko krpo, sicer bo skorja hrustljava.

10. Peka kruha s suhim kvasom je zaključena in ohlajen hlebček narežite ter poskusite, kako vam je uspel.

Prepričani smo, da vam bo peka kruha s suhim kvasom uspela in da bo v vašem domu še večkrat zadišalo po svežem in okusnem domačem kruhu.

Dober tek!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja