Litoželezna posoda za peko kruha daje vrhunski kruh

litoželezna posoda za peko kruha

Litoželezna posoda za peko kruha je pri nas precej popularna že od nekdaj. Na srečo imamo naša podjetja, ki jih ponujajo ali pa tako posodo naročimo preko Amazona. Cene so približno enake med 20 in 100 evri. Prednosti take posode so predvsem v tem, da ves čas vzdržuje konstantno visoko temperaturo, da se kruh lahko dobro speče in ohranja vlago testa, da je skorja hrustljava ter sredica mehka. Mora pa imeti tudi debelo dno, da se kruh speče z vseh strani enako. Seveda mora litoželezna posoda za peko kruha biti pokrita s pokrovom, drugače se kruh zgoraj ne bo dobro spekel. Pečete pa ga lahko v pečici, štedilniku na drva, krušni peči, žerjavici ali v kaminu.

Katera litoželezna posoda za peko kruha je res dobra?

Najbolj je pohvaljena litoželezna posoda za peko kruha znamke Lodge, ki jo uporabljajo svetovni mojstri, ki najbolje pečejo kruh na svetu. Prednost te posode je v tem, da ima zelo debelo dno in super speče kruh z vseh strani. Posoda je kar težka, kar pomeni, da je dejansko narejena iz železa. Taka posoda je večna. Njeno vzdrževanje je zelo enostavno.

Litoželezna posoda za peko kruha Lodge se lahko uporablja tudi za peko druge hrane in za kuhanje, torej je vsestransko uporabna. Če pa jo boste uporabljali samo za peko kruha, potem jo boste po peki le še obrisali s papirjem in spet bo uporabna naprej. V taki posodi se kruh namreč nikoli ne prime za posodo, saj vsebuje tudi nekaj platine.

Ta posoda dejansko nima pokrova, ampak je inovativno sestavljena iz dveh kozic. Ena je nižja od druge. Kruh se peče v visoki kozici in z nižjo se pokrije. Ker se dobro skladata, vlaga testa ostane v ponvi in kruh je zato elastičen v sredini ter mehak, skorja pa je hrustljava in voljna.

Ko spečete kruh, se enostavno litoželezna posoda za peko kruha obrne okrog in iz visoke kozice kruh stresete v nizko kozico. Tako ga najlažje vzamete ven iz kozice, ki je zelo vroča še dolgo časa. Zato priporočamo, da uporabite posebne kuhinjskega rokavice ali rokavice za žar, ki so odporne proti vročini, da se ne opečete.

Po preizkusih steklena in aluminijasta posoda ne dasta enakega rezultata kot železna. Veliko gospodinj tudi prisega na okroglo obliko posode za peko kruha, ki naj bi bila najboljša. Je pa to odvisno od vaše percepcije in izkušenj.

litoželezna posoda za peko kruha pripomoček

Litoželezen pekač za kruh

Nekateri imajo raje štruce kot hlebce in uporabljajo pekače za kruh in pecivo, ki so visoki ter podolgovate pravokotne oblike. Litoželezna posoda za peko kruha je tudi v obliki takega pekača. Nekateri pekači imajo pokrove in ti so primernejši za peko kruha, ker bolj enakomerno porazdelijo toploto in hkrati zadržijo vlago surovega testa med peko. Zato je tudi skorja bolj hrustljava in sredica bolj mehka. Če pokrova ne uporabljate, je dobro, da pokrijete kruh s peki papirjem ali daste v pečico posodo z nekaj vode.

Pekač Famula je litoželezna posoda za peko kruha, ki je že pripravljena za takojšno uporabo. Prevlečena je s posebnim slojem patine, katera preprečuje rjavenje pravega železa, hkrati pa se zaradi nje kruh med peko ne prime pekača.

Uporabi se lahko v pečici ali na žaru, krušni peči ali v štedilniku na drva. Take posode ne perite v pomivalnem stroju, saj lahko izgubi odpornost. Pekače ne smete drgniti, ampak ga operite z nežnim detergentom ter toplo vodo. Pekač ima standardne dimenzije in sicer 13 x 28 cm, visok pa je malo več kot 6 cm.

Sač je kralj litoželezne posode za peko kruha že od nekdaj

Že od nekdaj je litoželezna posoda za peko kruha kraljevala v gospodinjstvih, ko so na Balkanu pekli kruh v okroglih, širokih in dokaj visokih posodah, ki jih danes poznamo kot sač. Kilogram kruha v taki posodi se peče od ene do dve uri v žerjavici. Temperatura za peko kruha naj bi bila visoka, 200 do 240 stopinj Celzija. To pa sač in žerjavica z lahkoto vzdržujeta.

Danes se litoželezna posoda za peko kruha redko uporablja v žerjavici, vendar nekateri to počno še danes. Skrivnost je v tem, da morate nekaj ur prej kuriti drva, da dobite debelo plast žerjavice, recimo nekje 30 cm. Nato se sač zakoplje vanjo in se ga pusti, da se razbeli. Ravno tako kot morate pečico močno ogreti na 240 stopinj Celzija, da bi vanjo potisnili posodo za peko kruha. Nekateri imajo še vedno veselje nekaj ur se ukvarjati s kruhom, kajti rezultat je seveda potem božanski. Še posebej med počitnicami, na dopustu ali pikniku.

Sač kot litoželezna posoda za peko kruha se pri nas da nabaviti v nekaj različicah. Železnine ponujajo prave sače z robom na pokrovu, kot je na primer znamka Plamen, ki omogoča, da se žerjavica lepo razporedi preko pokrova posode.

Moderni sači so večnamenski in so podobni kotlom z dvema posodama, ena je globoka in druga nižja. Ko je kruh v njem pečen, se lahko sač obrne in kruh enostaven pade na nizko posodo, kjer ga z lahkoto vzamete ven. Ena boljših različic modernega sača je znamka Deluxe.

Litoželezna posoda za peko kruha stane med 20 do 100 evrov, odvisno je, katero si omislite za svoje potrebe in kako je velika.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja