Litoželezna ponev bo poskrbela, da bodo vaše jedi še bolj okusne

litoželezna ponev

Litoželezna ponev je robustna posoda iz litega železa. Cenjena je predvsem zaradi zadrževanja toplote, vzdržljivosti, sposobnosti uporabe pri zelo visokih temperaturah in kuhanja, ki poskrbi, da se hrana na ponev ne prijema. Litoželezna ponev je odlično odporna tudi pred rjo. Vrste litega železa kuhinjskih pripomočkov vključujejo ponve, raznorazne pečice, plošče, cvrtniki, žari in še marsikaj.

Čiščenje litoželeznih ponev

Ker lahko druge tehnike čiščenja kuhinjske posode, kot je čiščenje ali pranje v pomivalnem stroju, odstranijo ali poškodujejo vrhnjo plat teh posod, jih ne bi smeli čistiti kot večino drugih kuhinjskih pripomočkov. Nekateri kuharji zagovarjajo preprosto brisanje po uporabi litoželezne ponve ali umivanje z vročo vodo in trdo krtačo. Drugi zagovarjajo umivanje z blagim milom oziroma detergentom in vodo.

Nekateri trdijo, da se litoželezne ponve ne sme prati z gobami in detergenti za posodo, vendar to je mit. Ponev, ki jo redno, pravilno vzdrževana in segrevana je zaščitena s plastjo polimeriziranega olja, ki ga detergenti ne morejo kar tako raztopiti. Tretji pristop pa je čiščenje z grobo soljo in papirnato brisačo ali čisto krpo. V vseh primerih moramo paziti, da ponve ne poškodujemo. Če pravilno skrbite in vzdržujete vašo ponev, bo njena življenjska doba zelo dolga.

Izredno kvaliteten material

Litoželezna ponev je narejena iz zelo kakovostnih materialov. Njena največja prednost je, da se  zaradi njene sestave lahko uporablja prav na vseh površinah za peko, kot so indukcija, plin, elektrika,. Prvotno si bile sicer zasnovane za uporabo nad ognjem.

Pri uporabi se litoželezna zelo hitro segreje. Zaradi tega bodite izredno pozorni na njeno temperaturo. Če ponev ni pravilno, ustrezno segreta, se nanjo prijema hrana, to pa se ne bi smelo zgoditi. V kolikor se to zgodi ali pa se vam to redno dogaja, ponve pred uporabo niste dovolj namastili z rastlinsko maščobo.

Litoželezna ponev – kako jo pravilno pripravimo za peko?

Če želite izkoristiti ves možen potencial posode, jo morate pravilno pripraviti na kuhanje oziroma pečenje. Ponev se mora čimbolj segreti, postavite jo na največji ogenj. Nato jo odstranite in jo namastite z maščobo po vašem okusu in izbiri. Najboljše je sicer sončnično olje ali pa oljna repica. Namaščeno ponev vrnite na zmerni topel ogenj in pustite, da se segreva približno 10 minut, oziroma dokler se maščobna plast ne vpije in popolnoma posuši. Ko se olje polimerizira, njegova plast postane tanjša in v ponev lahko položimo hrano. V dobro pripravljeni ponvi se hrana ne drži in njene površine ni mogoče poškodovati.

Litoželezna ponev je odlična izbira za pripravo skoraj vseh jedi

V njej lahko pripravimo dobesedno na stotine različnih jedi. Tisti, ki radi kuhate in ste se že kdaj srečali z litoželezno ponvo veste, da težko kdaj pristane v omari, saj je ves čas v uporabi. V njej lahko pripravite pečen zrezek, ribe, zelenjavo, pico, razne omlete, palačinke, odlične so tudi za paniranje ter cvrtje. V njej lahko pripravimo enostavnejši kruh, spečemo kostanj. Idej in možnosti je ogromno. Litoželezna ponev je vsekakor zelo vsestranski kuhinjski pripomoček, ki je za marsikoga nepogrešljiv.

Zakaj je litoželezna ponev tako pomembna v kuhinji?

Lito železo je izredno gost in odporen material, ki odlično zadržuje toploto. Zaradi litega železa je ta posoda primerna tako za kuhanje na plamenu, kot v pečici. Na običajnem štedilniku in v domači pečici razvijate visoke temperature ter pečete pri stabilni temperaturi, kar omogoča hitrejše in boljše kuhanje, vaša ponev pa se bo pri pripravi jedi odlično odrezala.

Vsaka velikost ter vrsta litoželezne ponve ima svoj namen. Najbolj uporabno je, da se odločite za nakup dveh ali pa več takih posod, da jih boste lahko prilagajali glede na to, kaj in kje boste pripravljali. Po prvi boste morda želeli kupiti še eno manjšo in globljo ter eno lažjo za pečenje. Vsaka oblika in velikost litoželezne ponve ima svoje prednosti pri pripravi različnih jedi, na primer palačinke. Pri ameriških palačinkah so bolj uporabne manjše in globje litoželezne posode, pri navadnih palačinkah pa se zelo pogosto uporabljajo tudi plitke ponve iz tanjšega litega železa. Nekaj prednosti smo že omenili, vendar tiste najbolj opazne, ki jih boste videli, ko boste kupili litoželezno ponev so trpežen material, priprava jedi brez oprijemanja na spodnjo stran, zadrževanje toplote in s tem hitra in kvalitetna priprava hrane, ugodna cena, brez rjavenja in dolga življenjska doba.

Ena boljših znamk prave litoželezne posode je znamka Champ Chef. To je posoda za kuhinje, terase, vrtove in kampiranje. Zelo uporabni so tudi kotlički Bestduty, ki imajo železne noge. Takšni kotlički stojijo sami. Na voljo je tudi litoželezna posoda Dutch oven. Uporabljate jo lahko na odprtem ognju ali v gospodinjstvu na katerikoli kuhalni površini. Znamka Lava Cooking ponuja različico moderne Dutch Oven posode, ki je emajlirana. Prednost ima v tem, da se ne prime hrana med kuhanjem in je primerna za dolgotrajno kuhanje in pečenje vseh vrst jedi.

Litoželezna ponev je res odličen ter vsestranski kuhinjski pripomoček, brez katerega v kuhinji dobrih kuharjev ne gre!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja