Glinena posoda za peko kruha za najboljši domač kruh

glinena posoda za peko kruha

Glinena posoda za peko kruha ni tako razširjena med uporabniki, kot na primer železna, vendar pa je okus kruha, ki se je v njej pekel, precej drugačen in naravnost božanski. Če ne preizkusite, ne boste vedeli. Na trgu je glinena posoda za peko kruha lahko posebej narejena prav za ta namen. Lahko je glazirana ali pa ne, zato si bomo pogledali, katera je najboljša. Njena bistvena prednost pa je, da ne potrebujete profesionalne pečice, kajti posoda bo zadržala vlago znotraj sebe in ni treba dovajati posebej vode za peko kruha. Izdelana je tudi tako, da je kar najbolj uporabna za zarezovanje in da lahko kruh vzamete iz pečice brez opeklin. Pa še cenovno je zelo ugodna v primerjavi z drugimi posodami.

Glinena posoda za peko kruha in njena uporabnost

Kakovostna glinena posoda za peko kruha je izdelana tako, da je v dveh delih. Zgornji pokrov je večji in zgleda kot lonec. Spodnji del pa je kot pladenj ali krožnik in je zelo nizka. Je okrogle oblike. Priporočamo posodo, ki je izdelana iz surove gline in ni premazana z glazuro. Taka je na primer posoda Mlakar.

Prednosti surove glinene posode so tri:

  1. V nizki glineni posodi boste lahko zarezovali kruh z nožem brez težav, saj je hlebec dostopen z vseh strani vse do dna. V visoki posodi je zarezovanje težavno in ga lahko zarežete le na vrhu. Zaradi dvodelne izdelave se pri zarezovanju ne boste opekli, ker je spodnja posoda nizka.
  2. Ker ta glinena posoda za peko kruha ni premazana z glazuro, se kruh peče naravno in ima tudi super okus. Zato priporočamo, da uporabite surovo glineno posodo brez glazure. Taka posoda bo tudi dosti dlje časa zdržala, ker ponavadi glazura sčasoma spoka in takrat posoda ni več uporabna. Kruh se v tej posodi ne prime. Le malo moke posujete na dno, pa boste lahko kruh vzeli iz posode brez težav. Ni vam treba niti uporabljati peki papirja.
  3. Prednost dvodelne posode je v tem, da zgornji pokrov zadržuje vlago v sebi. Tako ni treba imeti v pečici dodatno posodo z vodo. Ni vam treba imeti profesionalne pečice, ki dovaja vlago med peko, da bi kruh dobro spekli, saj je draga. Lahko uporabite katero koli pečico, od električne, do štedilnika in tudi kamin ali pa krušno peč. Kruh bo dobro in lepo zapečen, skorja pa bo mehka in hrustljava že takoj, ko boste kruh vzeli iz pečice.

Ali oblika posode vpliva na okus kruha?

Večno se ljudje sprašujejo, ali okrogla glinena posoda za peko kruha vpliva na kakovost kruha in če je bolj okusen? Veliko ljudi, ki peče v okroglih posodah so mejenja, da je bistveno boljša od ostalih oblik, kot so ovalne in pravokotne posode. Na trgu boste dobili vse možne oblike glinenih posod, kot tudi različne velikosti in višine.

Nekatere posode imajo pokrove, druge ne. Največkrat pa boste našli take s pokrovi, vendar so največkrat tudi glazirane in visoke. Večina tudi ni uporabna obojestransko. Preizkusi s peko kruha so pokazali, da so najboljše nizke posode s pokrovi okrogle oblike. Iz teh posod je kruh bistveno bolj sladek in okusen ter mehak.

K temu vsekakor prispeva glinena posoda za peko kruha, ki je odporna na ogenj in vročino. Ta posoda je še posebej primerna za peko posebnih kruhov, kot sta kruh brez kvasa in brezglutenski kruh.

Ali lahko glineno posodo uporabite še kako drugače?

Da seveda, glinena posoda za peko kruha je obojestranska, kar pomeni, da jo lahko tudi obrnete. Za peko kruha boste uporabili nižji del posode, ker je bistveno lažje in bolje, medtem ko za druge potrebe lahko posodo tudi obrnete. To pomeni, da je globok del posoda spodaj. Tako je glinena posoda za peko kruha uporabna tudi za peko česa drugega ali pa za kuhanje enolončnic na primer. Torej je vsestransko uporabna za več namenov po potrebi. Poleg tega je cenovno ugodnejša od večine drugih posod.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja