Enostavni recept za kruh, ki vam bo vzel manj kot 30 min

enostavni recept za kruh

Ste že večkrat razmišljali o tem, da bi sami poskusili speči kruh doma, pa vas je vedno znova odvrnil recept, pri katerem ste videli, da je treba testo večkrat mesiti in da vam sama priprava testa vzame uro ali več dragocenega časa. Pa ste zato raje odšli do najljubše pekarne oz. trgovine in kupili hlebček ali štruco kruha, preostanek časa pa porabili za stvari, ki vas resnično osrečujejo. To se zdaj lahko spremeni. Za vas smo pripravili enostavni recept za kruh, ki vam bo vzel manj kot 30 minut časa. Sama priprava testa za kruh je zelo preprosta in gotovi boste v slabih 15 minutah, vse ostalo pa bo za vas potem postorila pečica, ko bo v približno 30 minutah spekla odličen domač kruh. Ste pripravljeni na peko kruha? No, pa začnimo.

Za enostavni recept za kruh si pripravite naslednje sestavine:

 • 250 g moke (bela, polnozrnata, pirina, kamutova, ržena, kombinacija več različnih mok …)
 • 1,5 dl mineralne vode (lahko tudi navadna)
 • ½ vrečke vinskega kamna
 • ½ čajne žličke soli oz. po okusu
 • 1 navadni jogurt (lahko zamenjate tudi s 180 g grškega jogurta)

Zakaj enostavni recept za kruh vsebuje nekaj nenavadnih sestavin?

Se morda sprašujete, zakaj bi v testo za kruh dodali navadni jogurt oz. grški jogurt in mineralno vodo? Navadni jogurt, mineralna voda in vinski kamen bodo skupaj reagirali, kar bo pripomoglo k večjemu volumnu testa oz. k dvigovanju kruha. Na ta način kruh brez kvasa vzhaja, kar med peko v vroči pečici. A jogurt ima še eno zelo pomembno in zaželeno vlogo, saj zaradi svoje kislosti sprosti gluten iz moke in prav to pripomore, da je kruh bolj puhast in mehak. Torej, če ne želite, da bi kruhu spremenili okus oz. ne želite dodajati maščob, kot sta olje ali maslo, da bi bila sredica mehka, potem uporabite jogurt. Ja, jogurt je zagotovilo, da bo sredica hlebčka ali štruce mehka in puhasta, taka kot tista iz vaše najljubše pekarne.

enostavni recept za kruh

Enostavni recept za kruh – postopek priprave in peka kruha:

 1. V večji posodi vse suhe sestavine, torej moko, vinski kamen in sol dobro premešajte med seboj, kar z vilicami in na sredini naredite srednje veliko jamico.
 1. V jamico dodajte navadni jogurt ali grški jogurt in mineralno vodo, če nimate doma mineralne vode, bo v redu tudi povsem običajna voda izpod pipe. Z vilicami počasi med mešanjem dodajajte mešanico suhih sestavin. Tako boste vse sestavine počasi zamesili v gladko zmes, če se vam bo zdelo, da je testo preveč mokro, dodajte po potrebi še malo moke, a nikar ne pretiravajte z dodajanjem moke. Dobljeno testo oblikujte v štruco ali hlebček.
 1. Oblikovano štruco oz. hlebček položite na pekač ali pladenj, ki ste ga predhodno že obložili s papirjem za peko. Tako boste poskrbeli, da se testo ne bo prijelo za pekač ali pladenj.
 1. Vse ustvarjalne duše, ne pozabite zarezati posebnih vzorcev na testo, če želite, da skorja razpoka po določenem vzorcu, sicer bo skorja razpokala po svoje. Če nimate idej, kako bi zarezali testo lahko enostavno naredite 3 vzporedne črte ali križ.
 1. Testo na pekaču postavite v ogreto pečico na 200 °C. Po približno 10 minutah peke znižajte temperaturo pečice na 180 °C in pecite še približno 20 minut. Pečice se med seboj razlikujejo, zato vam priporočamo, da spremljate peko in čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate. Mogoče boste pekli kakšno minuto manj ali več, kot je navedeno v receptu.
 1. Pečen kruh položite na kovinske rešetke, kjer se bo na zraku enakomerno ohlajal. Pokrite ga z vlažno in čisto kuhinjsko krpo, da se bo skorja nekoliko zmehčala, če pa želite kruh s hrustljavo skorjo, potem ga ne pokrivajte s kuhinjsko krpo. Za še bolj mehko skorjo še toplega premažite, z manjšim koščkom masla.
 1. Ko se ohladi, pa le poskusite, kako vam je uspel enostavni recept za kruh, prepričani smo, da boste navdušeni nad okusom in opravljenim delom.

Kako shraniti kruh, da ostane svež več dni?

Enostavni recept za kruh je zagotovilo, da kruh ostane svež 2-3 dni, seveda, če ga ne boste prej pojedli, kar se prav lahko zgodi, saj s svojo mehkobo in okusom očara vsakogar. Seveda je pomemben tudi način shranjevanja kruha, najbolje bo, če ga boste shranili v rjavi papirnati ali laneni vrečki, odlična izbira je tudi krušna škatla. Izogibajte se plastičnih vrečk, ki sicer kruh ščitijo pred sušenjem skorje. A na drugi strani plastične vrečke pospešujejo prehajanje vlage iz sredice na skorjo, kar skorjo posledično zmehča. Še posebej poleti ni priporočljivo kruha shranjevati v plastični vrečki, ker hitreje postane dovzetnejši za plesen, česar pa si nihče ne želi.

Če vam je bil ta enostavni recept za kruh všeč, ga delite s svojimi prijatelji in tudi njih navdušite za peko kruha doma.

Dober tek!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja