Domači kruh s suhim kvasom – podobno, kot bi pekli s svežim kvasom

Ste si zaželeli svežega in okusnega domačega kruha, pa v hladilniku nimate svežega kvasa niti pecilnega praška, vinskega kamna ali droži. Nič hudega, če imate pri roku zavojček suhega kvasa, se lahko kar lotite peke. Peka s suhim kvasom je zelo preprosta in v dobrih treh urah bo že dišalo po svežem domačem kruhu. V nadaljevanju vam predstavljamo preprost recept za domači kruh s suhim kvasom iz poljubne moke.

Prednosti suhega kvasa v primerjavi s svežim

Za pripravo kruha se običajno uporablja sveži kvas, a se le ta lahko enostavno nadomesti tudi s suhim kvasom, ki je običajno pakiran v zavojčku po 7 g, kar ustreza 20 g svežega kvasa. Suhi kvas je prav tako primeren za pripravo sladkih in slanih vrst kvašenega testa, torej tudi za domači kruh. Tudi suhi kvas vsebuje kvasovke in je vir B vitaminov ter proteinov z vsemi 18 aminokislinami. Ena od njegovih prednosti je zagotovo to, da ga lahko dlje časa hranite doma, tudi do dve leti, brez bojazni, da se bo pokvaril oz. da ga bo prekrila plesen, kot se to rado zgodi s svežo različico. A pozor, ko zavojček enkrat odprete in če ga ne porabite na enkrat v celoti, ga neprodušno zaprite in porabite v nekaj dneh. Druga prednost je, da ga ni treba pred uporabo namakati, ampak ga samo usujete v moko, dodate vodo in nadaljujete s pripravo testa, kot je zapisano v receptu. Testo bo lepo vzhajalo, če ga boste zamesili na roko ali z ročnim mešalnikom. Izkušeni peki kruha pravijo, da bi lahko drugo vzhajanje izpustili, če pripravljate domači kruh s suhim kvasom, a opozarjajo, da ima v tem primeru kruh malce drugačen okus. Recept za domači kruh s suhim kvasom, ki je predstavljen v nadaljevanju, se tudi vzhaja dvakrat.

Sestavine za domači kruh s suhim kvasom iz poljubne moke:

 • 500 g moke (bela, polnozrnata, pirina, kombinacija več različnih mok …)
 • 1 zavojček suhega kvasa
 • 3 dl mlačne vode (po potrebi dodajajte še več vode)
 • 1 čajna žlička soli oz. po okusu
 • ščep sladkorja

Kuhinjski pripomočki, ki jih boste potrebovali za peko:

 • večja posoda za pripravo testa,
 • sito za presejanje moke,
 • vilice,
 • kuhinjska krpa ali folija,
 • košarica za vzhajanje,
 • papir za peko,
 • pekač
 • pečica

Domači kruh s suhim kvasom – postopek priprave in peka:

 1. V večjo posodo presejte izbrano moko. Se sprašujete, zakaj jo je treba presejati? S presejanjem v moko vnesete več kisika, ki je potreben za boljše delovanje kvasovk in posledično testo bolje in enakomerneje vzhaja.

 

 1. Na sredino moke naredite srednje veliko jamico, v katero vlijete mlačno vodo, dodate suhi kvas iz zavojčka ter ščep sladkorja, ki je hrana za kvasovke. Z vilicami malce pomešajte kvas in sladkor z vodo. Potem pa lahko počakajte približno 10 minut, da se suhi kvas aktivira, lahko pa kar nadaljujete.

 

 1. Vse sestavine mešajte kar z rokami in zgnetite testo. Gnetite vsaj 15 minut, da testo postane lepljivo in gladko. Saj si želite rahel domači kruh s suhim kvasom z majhnimi zračnimi luknjicami, kajne? Testo gnetite v posodi ali na pomokanem pultu.

 

 1. Če ste testo gnetali na pultu ga položite nazaj v posodo in ga pokrite s čisto in vlažno kuhinjsko krpo ali s plastično folijo. Če ste ga gnetli kar v posodi, ga samo pokrite in pustite vzhajati.

 

 1. Posodo s testom postavite na toplo in pustite vzhajati približno 1 uro oz. da se volumen testa poveča za dvakrat.

 

 1. Vzhajano testo nežno prevrnite na pomokan pult. Zdaj testa ne gnetite, ampak ga povlecite za en konec in ga “prilepite” na sam vrh testa in to ponovite še vsaj 10-krat.

 

 1. Vrh testa, kamor ste “prilepili” konce testa, obrnite navzdol in hlebček oblikujte ter položite v pomokano košaro za vzhajanje. Košaro pokrijete s kuhinjsko krpo. Testo spet vzhajajte približno 1 uro.

 

 1. Vzhajan hlebček preložite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Hlebčku zarežite želeni vzorec, sicer bo med peko razpokal po svoje. Hlebček postavite v ogreto pečico na 230 °C, na tej temperaturi pecite približno 15 minut, potem znižajte temperaturo na 180 °C in pecite še približno 30 minut. Čas peke prilagodite pečici, ki jo uporabljate, saj bo mogoče vaš domači kruh s suhim kvasom pečen kakšno minuto prej ali kasneje.

 

 1. Pečen kruh položite na kovinske rešetke, da se bo lahko enakomerno ohladil. Če želite, da bo skorja hlebčka mehka, potem jo pokrite s čisto kuhinjsko krpo, lahko tudi vlažno, če pa želite hrustljavo skorjo, pa naj se ohladi kar na zraku brez pokrivanja.

 

 1. Ohlajen domači kruh s suhim kvasom z veseljem narežite in poskusite, kako vam je uspel.

Verjamemo, da vam bo domači kruh s suhim kvasom prav tako všeč kot kruh, pripravljen s svežim kvasom in da ga boste še večkrat spekli.

Dober tek!

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja