Domači kruh iz krušne peči naj zadiši kot nekoč

Domači kruh iz krušne peči je bil del marsikaterega otroštva, ko so na domačijah še kraljevale krušne peči, katere so grele prostore, ljudi in domače ljubljenčke, pekle kruh in druge dobrote, sušile sadje in zelišča ter perilo. Vendar domači kruh iz krušne peči ni zgolj preteklost, tudi danes ga ima marsikateri dom, saj so velike krušne peči na drva zelo iskane. Popularne so tudi hišne in vrtne male zidane krušne peči na drva, vložki za krušne peči ter električne in plinske.

Domači kruh iz krušne peči na drva je seveda najboljši in najbolj okusen, sploh če kurite z bukovini drvmi. Je pa postopek malo bolj zahteven in za ogrevanje peči potrebujete do 3 ure. Veliko hitrejše in udobnejše so moderne plinske in električne krušne peči, ki se segrejejo že v 15-ih minutah na izjemno visoke temperature, ki jih lahko regulirate. Na peč na drva pa se morate navaditi in potrebujete kar nekaj prakse.

Domači kruh iz krušne peči – pripomočki:

 • večja posoda za mešanje,
 • kuhalnica,
 • lopar za kruh,
 • krušna peč na drva, plin ali elektriko,
 • suha bukova drva,
 • lopatka za žerjavico,
 • grebljica za žerjavico,
 • kovinska smetišnica.

Domači kruh iz krušne peči – sestavine

Za 1 hlebec domačega kruha potrebujemo naslednje sestavine:

 • 500 g polnozrnate moke,
 • 20 g kvasa (ali 0,5 vrečke suhega kvasa),
 • 1 jušno žlico olivnega ali sončničnega olja,
 • 3 dcl vode.

Domači kruh iz krušne peči – priprava kruha:

Ko prvič zakurite v peči, lahko že začnete s pripravo kruha. Domači kruh iz krušne peči je najboljši polnozrnat oziroma iz črne moke, po možnosti z malo otrobi. Najprej v posodi zmešate med seboj na suho moko ter nadrobljen kvas. Nato naredite malo vdolbinice na sredini moke in vanjo vlijete toplo vodo, segreto do 30 °C, nato dodajte še olje. Mešajte s kuhalnico ali z rokami toliko, da se voda enakomerno razdeli po vsej moki. Nato posodo pokrijte in pustite nekaj časa stati, ponavadi kakšnih 30 minut.

Nato maso začnete gnesti z rokami. Če je potrebno, dodajajte po občutku toplo vodo. Masa ne sme biti preveč trda, takrat dodate nekaj vode. Če pa čutite, da je preveč mehka, dodate nekaj moke.

Koliko vode potrebujete je odvisno od vrste in vlažnosti moke in je težko natančno povedati. Imejte jo pripravljeno poleg, ko mesite. Maso gnetete toliko časa, da dobite gladko kepo. To kepo potem pomokate in jo daste v posodo vzhajati. Ko dovolj naraste, še malo pregnetete, vendar ne več kot 5 minut in nato pustite maso ponovno vzhajati za 30 minut. Čez pol ure spet testo pregnetete na rahlo in pustite, da vzhaja še 30 minut.

Po tem času lahko testo razdelite na več delov, majhnih hlebčkov ali štruc, lahko pa pustite cel hlebec. Večji kot je hlebec, več časa se bo pekel. Malo še pregnete in zopet pustite stati 30 minut.

Nato hlebec pregnetete še zadnjič, močno in vedno v eno smer, kot bi prepogibali krpo. Hlebec dobro pomokajte in ga dajte še enkrat vzhajati v posodo, ki jo pokrijete s pokrovom ali krpo, da se zgoraj ne naredi skorja. Pazite, da hlebec ne zraste preveč, ker se potem v peči sesede sam v sebe. Za ta del boste potrebovali nekaj izkušenj, zato kar vztrajajte.

Domači kruh iz krušne peči – postopek kurjenja peči

Če boste domači kruh iz krušne peči pekli v plinski ali električni krušni peči, ki se dobita pri nas na trgu, boste peč hitreje ogreli. Če pa imate krušno peč na drva ali si jo boste omislili, potem uporabite bukova drva, ki dajejo najboljši okus in aromo vsem jedem in ne samo kruhu. Kurjenje na drva zahteva nekaj prakse in izkušenj, ki jih boste dobili sčasoma.

Krušno peč na drva morate zakuriti 3 ure prej, ker potrebuje več časa, da akumulira toploto in se dovolj segreje, nekje na 1000 stopinj. Takoj, ko zakurite in začno drva dovolj goreti, jih potisnite z lopatko v ozadje peči, da tam gorijo naprej. Če je bila peč mrzla, potem naslednji 2 uri, na vsakih 15 minut, dodajate po kašno poleno ali dva.

Po dveh urah se nabere dosti žerjavice in plamenov ni več. Žerjavico nato razporedite po peči in zaprite vrata peči.

Ko žerjavica skoraj dogori, je peč dovolj ogreta in jo pogrebete iz peči. Pazite, da ne bo na tleh kaj žerjavice, da se ne opečete. Peč zaprete in počakate 5 minut, da se tla peči malo ohladijo.

Nato kruh z ostrim nožem zarežete, naredite dve vzporedni črti ali križ, ga daste na lopar in potisnete v peč ter zaprete vrata. Pecite domači kruh iz krušne peči 45 minut in ga nato vzemite z loparjem iz peči ter zavijte v debelo kuhinjsko krpo, da se počasi ohladi. S tem bo ohranil hrustljavo skorjico.

Katere sestavine so potrebne za domači kruh iz krušne peči?

Za domači kruh, ki ga spečemo v krušni peči, potrebujemo moko, kvas, vodo in olje. Nekateri dodajajo sol, ki je v našem receptu ni, saj je kruh še bolj sladek in okusen, pa še ledvica ne bodo trpela. Uporabite polnozrnato ali katero drugo moko.

Ali je domači kruh iz krušne peči težko narediti?

Postopek izdelave domačega kruha je malo bolj zahteven zaradi gnetenja in vzhajanja. Potrebno je nekaj prakse, da ugotovite, kdaj je kruh treba pregnesti in koliko ga pustiti vzhajati, da se ne sesede v sebe oziroma, da ni premalo rahel. Prakso pa boste potrebovali tudi za kurjenje drv, razen če si omislite plinsko ali električno krušno peč.

Kakšno krušno peč lahko uporabim za domači kruh iz krušne peči?

Krušna peč je lahko hišna ali vrtna, zidana, kaminski vložek za krušne peči, glinena, lahko pa nabavite električno ali plinsko krušno peč. Razlika je v okusu kruha, saj je peč na drva najboljša možna izbira, je pa kar zahtevna za uporabo.

Ali lahko jem še vroč kruh?

Kruh, ko ga vzamete iz krušne peči, se dejansko še peče, dokler se ne shladi in lahko vroč povzroči bolečine v želodcu, poleg tega pa se kruh lahko malo posede in postane rahlo pocast, če za prezgodaj razrežete.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja