Beli kruh brez kvasa recept za zdrav obrok

Beli kruh brez kvasa recept je preprost in se hitro pripravi. Kvas na visoki temperaturi spremni kemijske lastnosti in nekaterim povzroči želodčne ter prebavne težave. Zato preizkusite beli kruh brez kvasa recept, ki vas bo prepričal, da boste od sedaj naprej sami pekli takšen slasten kruh kar doma. To je hitreje in precej ceneje, kot če bi šli vsak dan po svež kruh v trgovino ali pekarno. Pripravili ga boste v nekaj minutah brez gnetenja in vzhajanja. Pa še brez konzervansov je in dodanih soli.

Beli kruh brez kvasa recept je vedno bolj popularen med ozaveščenimi ljudmi, ki bi želi jesti bolj zdravo. Sicer spada bela moka med manj zdrava živila, zato priporočamo, da kupite grobo mleto ostro moko ali si jo naredite sami. Če nabavite cela zrna pšenice ali pire, lahko moko po želji meljete doma, ostro ali bolj gladko. Bolj kot bo groba, manj se bo lepila na črevesje. Mlinčkov za mletje pa je na trgu res veliko, od ročnih do električnih in tudi takih, ki imajo vgrajene majhne mlinske kamne. Cela zrna pa kupite že skoraj povsod.

Beli kruh brez kvasa recept: pripomočki

Beli kruh brez kvasa recept je zelo preprost in enostaven, lahko ga naredi vsaka, tudi neizkušena oseba. Potrebujete 10 minut časa za pripravo testa in potem se kruh le še speče. Jeste ga lahko mlačnega ali povsem ohlajenega.

Pripomočki so:

  • skleda za mešanje,
  • navadna kuhalnica,
  • pekač katere koli oblike (glinen, steklen, kovinski, silikonski),
  • pečica,
  • aluminijasta folija ali peki papir.

Beli kruh brez kvasa recept za 4 osebe: sestavine

Za beli kruh brez kvasa recept potrebujete naslednje sestavine:

  • 500 g sveže pšenične ali pirine ostre moke,
  • 5 dl sojinega, mandljevega ali riževega mleka,
  • 2 čajni žlički sode bikarbone.

V našem receptu soli ne dodajamo. Da bo kruh bolj zdrav uporabimo rastlinsko mleko in ostro moko, ki je grobo mleta. Pšenična moka je bolj rahla od pirine. Soda bikarbona je namesto kvasa ali pecilnega praška, slednji vsebuje tudi nekaj sode bikarbone. Nekateri namesto sode bikarbone uporabijo mineralno vodo z mehurčki.

Potrebno je vedeti, da ima kruh narejen s sodo bikarbono drugačen okus od tistega s kvasom. Najbolj pomembno pa je, da je moka čim bolj sveža, če je le mogoče, da se jo melje sproti ali da ni starejša od treh tednov, potem bo imela res prave hranilne vrednosti in božanski okus.

Mleko lahko seveda nadomestite tudi z vodo, če mleka nimate pri roki. Nekateri namesto mleka in sode uporabijo tudi jogurt, svetujemo sojinega navadnega.

Beli kruh brez kvasa recept: priprava

Priprava za beli kruh brez kvasa recept je izjemno preprost, bolj enostavno ne gre.

Najprej prižgite pečico, da se ogreje na 200 °C.

Medtem v posodo za mešanje dajte ostro moko, sodo bikarbono in mlačno mleko. Sestavine premešajte le toliko, da nastane lepljivo, dokaj tekoče testo.

Dobro pomokajte delovno površino, stresite nanjo testo in na njej oblikujte 2 do 4 hlebčke ali štručke.

Pekač obložite s peki papirjem ali aluminijasto folijo ali pa ga na hitro pomokajte.

Dobro pomokajte oblikovane hlebčke ali štruce. Položite jih v pekač in z ostrim nožem naredite dve zarezi v vsakega. Naredite lahko križ ali vzporedni črti.

Nato pekač položite v pečico in kruh pečete 30 minut. Po 20 minutah ga poglejte, kako je pečen in preizkusite z zobotrebcem. V kruh zapičite zobotrebec in ko ga izvlečete, če je čist, je kruh pečen, drugače pa ga pustite še 10 minut.

Ko vzamete pekač iz pečice lahko pustite, da se malo ohladi. Nato kruh stresite iz pekača. Lahko ga zavijete v debelo kuhinjsko krpo in pustite 15 minut, da se skorja malo zmehča.

Katere so sestavine za beli kruh brez kvasa?

Za beli kruh brez kvasa potrebujete zgolj moko in mleko ali vodo ter nekaj sode bikarbone.

Ali je beli kruh brez kvasa preprosto narediti?

Da, beli kruh brez kvasa recept je izjemno enostaven, da bolj ne bi mogel biti. Sestavine samo zmešate, oblikujete hlebčke, jih daste v pekač in v segreto pečico na 200 °C ter pečete do pol ure. To zna čisto vsak neglede na izkušnje.

Ali lahko beli kruh brez kvasa jem vročega?

Beli kruh brez kvasa recept svetuje, da se kruh ohladi zaradi boljše prebave. Lahko se ga je tudi mlačnega, ko skoraj doseže sobno temperaturo. Takrat je z namazi še najbolj okusen. Če bi jedli vročega, vas lahko boli želodec.

Ali je beli kruh brez kvasa zdravo živilo?

Naš beli kruh brez kvasa recept je prilagojen tako, da je čim bolj zdrav. Uporabili smo rastlinsko mleko, topno v vodi in krvi, ki v telesu ne zastane. Uporabili smo tudi ostro moko, ki se ne prime toliko za črevesje. Če bi želeli še bolj zdrav kruh, potem dodajte pest otrobov, ki jih dobite v skoraj vsaki trgovini. Izognili smo se soli, ki slabo vpliva na ledvica, je pa dobro vedeti, da dejansko soda bikarbona je sol zato dodatne res ne potrebujemo. Beli kruh vsebuje vlaknine in beljakovine, si so telesu koristne.

Ali lahko za beli kruh brez kvasa nabavim večje količine moke in jo hranim?

Moko je obvezno treba hraniti na suhem in mrzlem. Težko jo je zaščititi pred molji. Moka se tudi zelo hitro stara in izgublja hranilno ter, biološko moč in okus. Dejansko po treh tednih skoraj ni več uporabna. Najbolje je, da kupujete svežo moko na tržnici, od kmetov, v specializiranih prodajalnah, kjer jo dnevno meljejo. Lahko jo naredite sami s pomočjo ročnega ali električnega mlinčka.

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja