Ajdov kruh z vinskim kamnom

Pravijo, da je ajdov kruh z vinskim kamnom najbolj enostaven in najslastnejši kruh. Se strinjate? Med tem, ko otroci opravljajo svoje obveznosti za šolo, ali pa da se preprosto igrajo in uživajo v svojem otroškem svetu, si lahko starši popestrimo vsak dan, ki tem času še kako kliče po dnevu s posebnimi dejanji, z peko ajdovega kruha. Le malo časa potrebujete za pripravo in spekli boste najslajši kruh, ajdov kruh z vinskim kamnom, ki je primeren za uživanje tudi za tisto skupino ljudi, ki ne smejo uživati glutena.

Potrebovali boste stekleno, keramično ali porcelanasto skledo, kjer boste zmešali vse sestavine. Prav tako kuhalnico, pokrov, krpo in folijo. Ne pozabite, potrebovali boste tudi roke, saj te delujejo kot lopatka, poleg vsega pa navežete še stik z testom, če to želite. Vendar, rok kaj veliko za gnetenje ne boste potrebovali, saj je testo za ajdov kruh z vinskim kamnom bolj tekoč in ni potrebno vzhajanje. Potrebovali boste tudi ožji pekač, kamor boste dali testo pred peko, prav tako boste uporabili papir za peko, cedilko, mešalnik in tehtnico, žlico, rešetko za ohlajenje in krpo, ki ni oprana z mehčalcem.

Sestavine za ajdov kruh z vinskim kamnom

Potrebovali boste:

50 dag ajdove moke

5 dl mineralne vode

5 žlic olivnega olja

1 žlička soli

½ zavitka vinskega kamna

Kaj je vinski kamen

Vinski kamen je približek pecilnega praška, ki marsikateremu uporabniku v jedeh dela preglavice, namreč, znani smo po tem, da z uporabo pecilnega praška radi pretiravamo. Vinski kamen deluje kot kvas, uporablja pa se predvsem v sodih pri zorenju vina. Vinski kamen ima isti namen kot pecilni prašek, ne vsebuje fosfatov in ostalih sestavin, predvsem pa je brez okusa.

Kje kupiti vinski kamen

Vinski kamen lahko kupite, čeprav imajo kupljeni dodano sredstvo za vzhajanje, v vseh trgovinah, najbolje, da preverite tam, kjer imajo trgovine oddelek z Bio hrano, zasledite pa ga lahko tudi na dietnem oddelku oziroma na oddelku, kjer ponujajo podobne izdelke brez glutena.

Kakšna moka je najboljša za peko ajdovega kruha z vinskim kamnom

Moka je lahko črna ajdova moka, ali pa svetla. Črna ajdova moka je zmleta iz celega ajdovega zrnja, medtem ko je svetla ajdova moka, mleta iz oluščene ajde. Katero boste izbrali, je povsem vaša odločitev, naj vas pa opozorim, da vam bo črno mleta ajda kdaj “škrtala” med zobmi. Lahko izberete kombinacijo črne in svetle ajdove moke. Najdite pač sebi primerno kombinacijo moke. Najbolje je sveže mleta, velja pa tudi tista, ki jo boste kupili v trgovini.

Ajdov kruh z vinskim kamnom – priprava

V pripravljeno večjo stekleno, porcelanasto ali plastično posodo dajte vse sestavine. Najprej zmešajte vse suhe sestavine, dodajte še tekoči pripravljeni del in dobiti boste gosto ter tekočo maso, ki jo preprosto vlijete v pekač. Če imate kuhinjski stroj za mešanje testa, ga kar uporabite, saj bo namesto vas opravil to težko nalogo.

Pripravljen pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, naj bo ozek in podolgovat ter čim višji. Če ga nimate, lahko vzamete katerikoli pekač, samo da je podolgovat. Višji kot je pekač, višje narašča testo ob pečenju.

Ko mešate vse potrebne sestavine za ajdov kruh z vinskim kamnom, segrejte pečico na 200 °C, približno 30 minut.

Ajdov kruh z vinskim kamnom – pečenje

Ajdov kruh z vinskim kamnom pečemo v že ogreti pečici na 180 °C, približno 45 min. Seveda je peka odvisna od moči vaše pečice. Pečete lahko tudi ventilacijsko. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice.

Ajdov kruh z vinskim kamnom – po peki

Ko smo ajdov kruh z vinskim kamnom vzeli iz pečice, ga pustimo v pekaču vsaj še od 3 do 5 min. Po preteklih minutah ga s peki papirjem zvrnemo iz pekača, odstranimo papir, kruh pa zavijemo v krpo, ki ne sme biti oprana z mehčalcem. Kruh damo na rešetke, da se bolj enakomerno ohladi.

Prednosti ajde in zakaj jo izbrati za peko kruha

Lahko bi rekli, da je ajda kraljica med žiti in pravi balzam za naše telo, znana pa je tudi pod imenom bukova pšenica. Predvsem jo imajo v uporabi uporabniki, ki bolehajo za diabetesom, celiakijo in luskavico, blagodejno pa deluje tudi na ožilje in kosti. Ne boste verjeli, zelo rade jo imajo tudi čebele in ajdov med, je eden izmed najboljših. Ajda je torej žito, ki ne vsebuje glutena, ima veliko beljakovin, ki pozitivno delujejo na kosti, zato jo uporabljajo tudi športniki. Priporoča se tudi v prehrani tistim ljudem, ki so slabokrvni, saj je bogata z železom, ohranja pa tudi zdravo srce, ožilje in možgane in zmanjšuje raven sladkorja v krvi.

Ko boste naslednjič izbirali žito za peko kruha, se spomnite vseh prednosti in zdravih učinkov Ajde. Ajdov kruh z vinskim kamnom je povsem naraven, mehak in predvsem zdrav kruh, ki ga imajo radi tudi otroci, po njem pa se bodo počutili naravnost fantastično. Poleg vsega pa je to kruh, ki ga je narediti res najbolj enostavno in hitro. Če se vam zdi ajdov kruh pust, pa mu po lahko dodate tudi kakšna orehova jedrca.

 

 

 

 

 

 

 

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja