Ajdov kruh brez gnetenja za sladokusce in alergik

Ajdov kruh brez gnetenja

Ajdov kruh brez gnetenja spada med izjemne kruhe z odličnim okusom, sploh, če je z orehi. Ajdova moka je sama po sebi malo težja, zato se običajno meša z drugo moko, da kruh lepo vzhaja. Vendar to ni potrebno, preberite v našem receptu, kako ga naredite. Če ste občutljivi na gluten, je ajdov kruh brez gnetenja kot nalašč za vas, v tem primeru uporabite samo ajdovo moko, kot je navedeno v našem receptu. Po želji pa lahko uporabite tudi pol polnozrnate pšenične, pirine, riževe ali kakšne druge moke.

Ajdov kruh z orehi se dobi tudi v trgovini, gotovo ste ga že poskusili in vam je bil všeč. Tudi naš recept omogoča takšen kruh, če boste dodali nekaj narezanih orehov. Še posebej je tak kruh priporočljiv za fizične delavce in za tiste, ki se veliko gibljete, ker vam bo dal energijo ter toploto, orehi pa imajo precej maščobe, ki bo pomagala pri vašem delu ali pa vas bo kruh ogrel pozimi.

Za tiste, ki ste večinoma fizično manj aktivni, da veliko sedite za računalnikom ali preležite zaradi zdravstvenih razlogov, svetujemo, da se orehom izognete, da ne bi prišlo do mašenja kapilar ter tudi povečane telesne mase.

 

Ajdov kruh brez gnetenja – pripomočki

 

Za ajdov kruh brez gnetenja potrebujemo naslednje pripomočke:

  • skledo za mešanje,
  • pekač (glinen, steklen, kovinski, silikonski, papirnat),
  • peki papir,
  • električni mešalnik ali kuhalnico,
  • pečico.

 

Ajdov kruh brez gnetenja – sestavine:

 

Za ajdov kruh brez gnetenja potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 300 g ajdove moke,
  • 400 g navadnega sojinega jogurta (lahko je mandljev ali kokosov),
  • 1 jedilna žlica olivnega olja,
  • 0,5 čajne žličke sode bikarbone
  • opcijsko: 50 g narezanih orehov.

 

Ajdov kruh brez gnetenja – postopek

 

Naredili boste najboljši ajdov kruh brez gnetenja na svetu, ker bo zdrav, brez konzervansov in soli, ki uničuje ledvica. Verjemite, soli ne potrebujete, ajda je sama po sebi okusna in vsebuje dovolj soli, da bodo vaše celice več kot zadovoljne s tako hrano.

Najprej naredite ajdov kruh iz 100 % ajdove moke, nato pa lahko eksperimentirate tudi tako, da daste polovico ajdove moke in polovico katere koli druge moke, ki vam ustreza. Tako kruh ne bo vedno enak. Včasih, lahko dodate še orehe.

Najprej vklopite pečico na 180 °C z ventilacijo vred. Nato obložite pekač s peki papirjem. Za pekač je bolje, če je malo višji in ožji, uporabite pa lahko kakršnega koli hočete. Ni ga treba segrevati.

V posodo za mešanje dajte ajdovo moko, v katero dodate jogurt, olivno olje in sodo bikarbono. Če ste vajeni mešanja s kuhalnico, potem jo uporabite za mešanje, dokler ne dobite gosto maso. Lahko uporabite tudi mešalni gospodinjski strojček z nastavki za mešanje testa, ki zgledajo kot zviti kavlji.Ajdov kruh brez gnetenja

Ko je zmes za ajdov kruh brez gnetenja v nekaj minutah gotova, jo daste v pekač. Razporedite maso, da bo enakomerna in pekač položite v ogreto pečico na 180 °C z ventilacijo. Pečete 45 minut in nato preizkusite, če je kruh pečen tako, da vanj zabodete zobotrebec in če je čist, ko ga izvlečete, je kruh pečen. Če ne, podaljšajte peko za 5 minut in postopek ponovite.

Ko je kruh pečen, vzamete pekač iz pečice in ga pustite na leseni ali kovinski podlagi, da se malo ohladi, to traja le nekaj minut in nato kruh dvignete s peki papirjem iz pekača. Papir morate odstraniti ter kruh zaviti v čisto kuhinjsko debelo krpo. Pustite, da se kruh povsem ohladi. Tako bo njegova skorja ostala mehka. Ne priporočamo jesti ajdov kruh še vroč, niti ga ne režite, naj se sam ohladi, potem pa bo voljan in rahel.

 

Katere so sestavine za ajdov kruh brez gnetenja?

Za ajdov kruh brez gnetenja boste potrebovali ajdovo moko, navaden sojin jogurt (lahko je mandljev ali kokosov), olivno olje in sodo bikarbono. Po želji mu lahko dodate nekaj narezanih orehov. Ajdov kruh lahko mešate tudi z drugimi mokami po želji in naredite še drugačne okuse.

 

Ali je ajdov kruh brez gnetenja težko narediti?

Ajdov kruh lahko naredi vsak v eni uri, priprava vam bo vzela samo 10 minut časa in potem boste še pekli 45 minut. Z lahkoto ga pripravijo tudi začetniki, saj je treba samo zmešati sestavine med seboj v gosto maso, ki jo prelijete v pekač in položite v ogreto pečico, to pa je vse. Ko je kruh pečen, ga ohladite ter ga že lahko jeste svežega.

 

Ali lahko jem ajdov kruh brez gnetenja, če sem alergičen na gluten?

Seveda, ajdova moka ne vsebuje glutena, zato je primerna za vse, ki imate težave z glutenom, uporabite pa 100 procentno ajdovo moko brez, da bi dodajali pšenično ali pirino moko. Da je mešan kruh brez glutena, bi lahko uporabili tudi riževo ali koruzno moko.

 

Ali je ajdov kruh brez gnetenja lahko z orehi?

Seveda, ajdovemu kruhu lahko dodaste narezane orehe, vendar ne preveč, ker so zelo mastni in lahko tak kruh povzroči težo v želodcu, saj je težje prebavljiv. Orehi so zelo mastni, zato jih ne priporočamo tistim, ki fizično niste aktivni in osebam s preveliko telesno maso. Dosti maščobe da kruhu že olivno olje.

 

Kaj pa, če peki papirja nimam?

Uporabite lahko aluminijasto folijo ali pa malo namažete pekač z olivnim oljem, uporabite pa lahko tudi silikonski pekač. Obstajajo pa tudi kartonasti modeli za peko kruha s povoščeno notranjostjo, v katerem lahko kruh spečete in model samo strgate dol s kruha.

 

Priporočene vsebine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja